Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Alexandru Vlahuţă, omagiat de istorici la Muzeul Unirii


Istoricii români i-au adus un omagiu scriitorului Alexandru Vlahuță în cadrul Simpozionului Național „Intelectualii și războiul de întregire a României” organizat la Dragosloveni și Focșani. Cu această ocazie a fost lansată monografia  „Alexandru Vlahuță și Dragoslovenii”, scrisă de istoricul Horia Dumitrescu.
Prima zi a simpozionului a fost dedicată vizitei la Casa memorială Alexandru Vlahuță de la Dragosloveni. Este scriitorul care „a avut un rol foarte important în stimularea conștiinței naționale în anii primului război mondial și care, alături de alți intelectuali de marcă au avut contribuția lor la obținerea succesului din 1918”. Manifestările au continuat, sâmbătă, cu prezentarea lucrărilor       științifice în cadrul evenimentului organizat la Muzeul Unirii din Focșani.
„Vrancea este unul dintre puținele județe din România care sprijină aceste activități din domeniul istoriei, cu caracter național, patriotic și suntem bucuroși să venim aici din diferite colțuri ale țării”, a afirmat academicianul Ioan Scurtu. El a reamintit cuvintele lui Vlahuță : „Cu sânge și cu lacrimi am plătit fiecare clipă de bucurie”.
Printre istoricii de marcă prezenți la eveniment se numără academicianul Ioan Scurtu, președintele Secției de Istorie a Academiei Oamenilor de Åžtiință din România, academicienii Gheorghe Buzatu și Constantin Bușe – cetățeni de onoare ai municipiului Focșani, profesorul universitar Jipa Rotaru, profesorul universitar Ionel Cândea, profesorul universitar Corneliu Lungu.
„Sunt bucuros că, în continuare, Focșaniul este gazda unor asemenea acțiuni de importanță națio-nală”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu.
Manifestarea a fost organizată sub patronajul Consiliului Județean și se realizează prin colaborarea între Academia Oamenilor de Åžtiință din România, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană Iași – filială a Academiei Române, Clubul Istoricilor „Nicolae Iorga”-Vălenii de Munte și Muzeul Vrancei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?