Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Focşănenii vor tremura de frig la iarnă


Zeci de mii de focșăneni vor tremura de frig la iarnă deoarece ENET nu are bani pentru a achita datoriile la GDF Suez. În lipsa unui sprijin de la Guvern sau de la bugetul local, producătorul de energie termică nu poate asigura fondurile care să îi permită funcționarea în regim normal. ENET trebuie să plătească minim 5,8 milioane lei către GDF Suez pentru a fi reluată furnizarea de gaze naturale însă a recuperat de la datornici doar 10% din această sumă. Peste 10 milioane de lei este valoarea facturilor restante ale focșănenilor către ENET.

Reluarea furnizării de căldură în Focșani este aproape imposibilă fără „un ajutor suplimentar” din partea Guvernului și a bugetului local, se arată într-o adresă trimisă de conducerea producătorului de energie termică ENET și prezentată în ședința de ieri a Comisiei pentru persoane vârstnice de pe lângă Prefectură. ENET are o datorie de peste 10 milioane lei către GDF Suez la care se adaugă peste 60,8 milioane lei către AVAS și către fisc. Aceste datorii au dus la sistarea furnizării de gaze și trecerea pe păcură. Însă această soluție provizorie a însemnat doar cheltuieli mai mari pentru producătorul de energie termică. Iar păcura nu va rezolva situația căldurii din Focșani. Conform adresei trimise către Prefectură, față de un necesar de 3500 tone de păcură, ENET are în stoc doar…130 tone.
Chiar și în aceste condiții, conducerea ENET vrea să înceapă în jurul datei de 20 septembrie manevrele de umplere a instalațiilor, proba de presiune pentru pregătirea începerii furnizării energiei termice. „Eli-minarea compensării pentru combustibil începând cu anul 2011, așa cum și-a propus Guvernul României, este un factor suplimentar de scădere a lichidităților, iar prin creșterea prețului se va mări și numărul debranșărilor din sistem. În acest context, fără un ajutor suplimentar din partea guvernului și a bugetului local pentru acoperirea pierderilor ENET și crearea astfel a sursei de plată pentru combustibil, va fi aproape imposibilă reluarea producției pentru încălzire în luna octombrie sau noiembrie”, se arată în adresa ENET prezentată la Prefectură.
Conducerea Primăriei Focșani a arătat că locuitorii municipiului trebuie să își plătească datoriile pentru a fi rezovată situația furnizării agentului termic. Primarul Decebal Bacinschi a declarat că în bugetul Focșaniului nu sunt fonduri care să asigure achitarea restanțelor către GDF Suez și deblocarea situației în care se află ENET. „Nu am bani la buget”, a explicat primarul Focșa-niului.

„Focșănenii trebuie să își achite datoriile”

Doar focșănenii pot debloca si-tuația în care se află ENET astfel încât să fie reluată furnizarea de apă caldă și căldură. Atunci când aceștia își vor achita datoriile iar ENET își va plăti facturile restante la gaze, se va relua furnizarea de agent termic. „Populația trebuie să vină în sprijinul încălzirii, nu al ENET-ului. Oamenii trebuie să își achite dato-riile”, a afirmat directorul Valter Popescu. El a explicat că, din cauza comportamentului unor abonați la serviciile ENET, care nu își achită facturile, au crescut pierderile financiare ale producătorului de energie termică. „După ce s-au debranșat de la noi și și-au montat centrale de apartament, au devenit disciplinați și nu mai au restanțe. Așa vrem și noi să avem clienți, care să achite la timp facturile”, a afirmat directorul ENET. Acesta a precizat că, din motive tehnice, reluarea furnizării de apă caldă nu poate fi reluată până la sfârșitul lunii. „Firma care lucrează la construcția mall-ului mută două magistrale deoarece acolo va fi realizată o parcare”, a explicat Valter Popescu.

Centrală pe biomasă prin parteneriat public-privat

Soluția pentru reducerea costurilor și a facturii la apă caldă și căldură pentru focșăneni este centrala pe biomasă printr-un parteneriat public-privat. Gazul este cel mai nesigur combustibil, spune directorul ENET, care precizează ca dezavantaje atât prețul ridicat cât și sursa de aprovizionare. „Realizarea unei centrale pe biomasă face parte din strategia elaborată încă din 2001 însă este nevoie de fonduri. Pentru realizarea centralei este necesar un parteneriat public-privat de către Primăria Focșani”, a explicat directorul ENET.

Probleme la încălzirea școlilor care au centrale pe lemne

Municipiul Focșani este singurul din județ unde se înregistrează probleme  la pregătirea pentru iarnă a centralelor termice. În celelalte orașe din județ nu sunt probleme pentru că nu există nici un producător de agent termic în sistem centralizat. Oamenii din Mărășești, Panciu sau Adjud, au contracte individuale cu furnizorul de gaze și știu că, dacă nu achită facturile, atunci sunt debranșați. Stadiul pregătirilor pentru iarnă a fost discutat în cadrul ședinței de ieri a Comitetului pentru persoane vârstnice de pe lângă Prefectură.
Singurele probleme au fost ridicate de primăriile din Mărășești și Odobești. Primarul Constantin Vlase a arătat că, la nivelul Mărășeștiului, sunt câteva școli unde încălzirea se face cu lemne și unde sunt probleme în asigurarea combustibilului. „Nu am avut bani nici pentru o așchie de lemn”, a afirmat primarul din Mărășești.
De asemenea, la Odobești sunt probleme la Grupul Åžcolar Agricol unde funcționează o centrală care consumă circa 30 tone de combustibil tip calor. „Este un contract încheiat dar, din lipsa fondurilor, ne prinde chiar și luna noiembrie pentru că se dă cu țârâita. Acest combustibil nu poate fi achitat. Printr-un program Casa Verde am montat panouri solare la instituții și se asigură apă caldă și racord la căldură”, a explicat reprezentantul primăriei din Odobești. Reprezentanții primării au cerut reprezentanților Guvernului din teritoriu să fie găsite soluții pentru ca ajutoarele de încălzire să fie plătite în câteva rate și nu lunar. Astfel, au arătat aceștia, oamenii ar încasa mai mulți bani și ar putea plăti pentru lemnele utilizate în cursul iernii. „Cu cei 40 de lei nu pot face nimic și, cum iau banii de la noi, trec pe la magazin, își cumpără ceva și pleacă acasă. Dacă ar încasa măcar 100 de lei, atunci ar putea să își cumpere un căruț de lemne”, a afirmat reprezentantul unei primării.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?