Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

A început goana după rechizite şcolare!


Mai sunt doar patru săptămâni până la începerea noului an școlar, așa că goana după rechizite se face deja simțită în magazine. Chiar dacă prețurile s-au redus mult, un set complet de rechizite nu se poate achiziționa cu mai puțin de 100 lei, la care se mai adaugă ghiozdanul și îmbrăcămintea. Magazinele de specialitate și supermarketurile au început să facă reduceri la unele rechizite. Așadar, părinții fac în această perioadă sacrificii, pentru a-și putea trimite copiii la școală pregătiți cu tot ce este necesar.

Goana după rechizite a început. Părinții își fac simțită prezența în librăriile și magazinele de specialitate. Atrași de promoțiile pe care le au marii retaileri, focșănenii au început deja să  achiziționeze rechizitele și cele necesare pentru copiii aflați fie la grădiniță, fie la școală. Asta cu atât mai mult, cu cât mai este aproape o lună până la începerea noului an școlar, iar din experiențele anilor precedenți, îmbulzeala era prea mare și oferta neatractivă dacă aceste cumpărături sunt lăsate pe ultima sută de metri. De asemenea, prețurile ar mai putea urca puțin.
În această perioadă, reducerile la caiete, rechizite sau ghiozdane sunt chiar și de până la 15%. În funcție de bugetul fiecărui părinte, dar și de preferințele copilului, prețurile pentru un set complet de rechizite poate pleca de la câțiva zeci de lei și poate ajunge la câteva sute bune de lei. Prețurile pentru un ghiozdan pornesc de la 59,99 lei și ajung până la 200 lei. Un ghiozdan anatomic, colorat și imprimat cu personaje celebre din desenele animate poate fi achiziționat și la suma de 199,99 lei. Există însă și ghiozdane mai ieftine, însă atât dimensiunile, cât și calitatea materialului din care este confecționat scade în raport cu prețul. Comercianții vin cu oferte speciale și pentru părinții cu venituri ceva mai modeste. Astfel, în rafturile magazinelor se găsesc în această perioadă chiar și ghiozdane la prețul 34,99 lei sau chiar 12,50 lei, dar calitate nu prea este.
Ofertă foarte bogată se găsește în această perioadă la toată gama de caiete. Astfel, ca-ietele tip 1 sau tip 2 pot fi achiziționate la prețuri începând cu 0,59 lei, în cazul celor cu 16 file și pot ajunge până la 1,19 lei cu 24 de file. Caietele de matematică sau dictando cu 48 de file se vând cu 1,09 lei. Evident, pentru caietele cu dublu de file și prețul se dublează. Åži caietele studențești cu spirală se vând la prețuri începând cu 3,69 lei. Pentru un caiet cu 120 de file, părintele va trebui să scoată din buzunar nici mai mult, nici mai puțin decât 13,99 lei. Caietele speciale de muzică, geografie sau biologie se vând la prețuri ce variază între 0,89 -1,50 lei. Pentru părinții mai comozi, există varianta așa-numitelor pachete școlare, care cuprind caiete, vocabulare, creioane, acuarele, caiete de specialitate, dar și alte rechizite, toate la prețuri începând cu 21,99 lei pentru un școlar din ciclul primar.

Desenul, artă scumpă

Fie că vor sau nu să devină artiști, părinții trebuie să cheltuiască sume împovărătoare pentru a-i mulțumi pe profesorii de desen. Aceștia din urmă vin cu solicitări de-a dreptul aberante, chiar dacă peste 99% dintre elevii pe care îi pregătesc nu au nici cea mai mică înclinație pentru desen. Este aproape obligatoriu ca elevii de gimnaziu să se prezinte la oră cu bloc mare de desen, însă cel mai ieftin nu costă mai puțin de 13,54 lei. La această sumă se adaugă acuarelele. Dacă în cazul elevilor din clasele primare încă mai sunt acceptate acuarelele, în cazul elevilor de gimnaziu, majoritatea profesorilor au pretenția ca elevii să picteze doar cu culori în ulei sau tempera, care costă chiar și peste 24,99 lei. De asemenea, de la ora de desen nu trebuie să lipsească nici pensulele, iar dacă acestea sunt din păr de iepure, adică scumpe, cu siguranță profesorul va fi mulțumit. Comercianții sunt de părere că prețurile sunt rezonabile pentru orice buzunar, însă oferta este chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi. „Deocamdată puțini părinți au venit la noi să cumpere necesarul de caiete pentru copii. Avem aceleași prețuri la rechizite sau poate chiar un pic mai mici la unele caiete, față de anul trecut Au fost făcute reduceri pentru ca toți părinții să își permită achi-ziționarea de rechizite. Spre deosebire de anii trecuți, oferta însă este mult mai variată”, a spus Liliana, vânzătoare într-o librărie din Focșani.
Tot în această perioadă, pe rafturile magazinelor de specialitate se găsesc penare de toate culorile și toate dimensiunile, simple sau dotate cu creioane, rigle, radiere ori ascuțitori, la prețuri ce pornesc de la 9,99 lei și pot ajunge până la 36,99 lei.

Părinții, analiști ai pieței rechizitelor

Chiar dacă prețurile nu sunt exagerate, părinții preferă să facă o analiză în detaliu a pieței de profil și abia apoi trec la cumpărături. Oamenii se plâng că din salariile pe care le au, reușesc destul de greu să cumpere tot ce au nevoie copiii la școală. „M-am uitat deja la prețuri, în toate magazinele. Sunt acceptabile și nu prea. Trebuie să ne grăbim să achiziționăm toate cele necesare pentru că este foarte probabil ca în apropierea primei zile de școală prețurile să mai crească, iar oferta să scadă”, a spus Ioana Tudor, mămica unei fetițe în clasa a III-a.
Dacă unii au făcut economii din timp pentru rechizite, alții acum se gândesc cu groază cum vor trece cu bine de această perioadă extrem de critică. „Am mai făcut ceva economii, pentru că acum nu m-aș fi descurcat să cumpăr tot ce este necesar. Prețurile nu sunt mari, dar salariile noastre se mențin destul de mici. Până acum am cheltuit peste 100 lei pentru rechizitele copilului, dar încă nu am terminat. Plus că trebuie să îi luăm copilului încălțăminte nouă, pantofi sport, echipament sportiv. Mai sunt foarte multe cheltuieli, mai ales că este în gimnaziu și vrea să fie în pas cu moda”, a spus Tudor Ilieș, părintele unei fetițe în clasa a VII-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?