Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Izolare termică cu scutire de impozit la primărie


Focșănenii care și-au izolat termic apartamentele pe banii lor vor fi scutiți la plata impozitului pe casă timp de cel puțin șapte ani. Condiția este ca lucrările să fie efectuate conform legislației, cu autorizație de construcție și în baza recomandărilor unui auditor energetic autorizat.

Cel puțin 10% din valoarea unei lucrări de reabilitare termică a unei clădiri ar putea fi recuperată de focșănenii care au plătit investiția din economiile lor. Banii reprezintă contravaloarea impozitului pe locuință aferent unei perioade minime de șapte ani, așa cum e prevăzut de Legea 158 din 2011. Actul normativ stabilește condi-țiile în care se acordă scutirea de către autoritățile locale deoarece nu toți cei care și-au placat apartamentele cu polistiren pot beneficia de acest avantaj. Lucrările trebuie să fi avut autorizația de construcție, iar placarea cu polistiren, montarea de termopane la ferestre trebuie să fi avut la bază recomandarea unui auditor energetic autorizat.
„Proprietarii apartamentelor din blocurile de locuințe și ai imobilelor care au executat lucrări de intervenție pe cheltuiala proprie să beneficieze, în condițiile legii, de scutire de la plata a impozitului aferent locuinței pe o perioadă de minimum 7 ani, pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de către auditorul energetic pentru clădiri”, se arată în Legea 158.
Sumele recuperate de focșănenii care au respectat toate condițiile și au un certificat energetic reprezintă cel puțin 10% din valoarea lucrărilor efectuate. Astfel, pentru un apartament în cartierul Sud, lucrările de reabilitare termică, în care sunt incluse și montarea de termopan la ferestre, închiderea balconului, se ridică la peste șase mii de lei. În condițiile în care impozitul pe casă ajunge și o sută de lei, se recuperează chiar și o mie de lei dacă administrația locală este de acord ca scutirea să se realizeze pe o perioadă de zece ani.
Primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi, spune că administrația locală urmează să stabilească toate condițiile în care se acordă scutirile de impozit pentru cei care și-au făcut izolarea termică a locuințelor din banii proprii. „Nu știu deocamdată cum va funcționa exact, trebuie analizată și după asta punem lua o hotărâre”, ne-a declarat primarul.

Auditul energetic este obligatoriu

Certificatul energetic este un document personalizat și se eliberează între două și șase zile, în funcție de complexitatea lucrării. El costă de la 300 și până la 700 de lei pentru un apartament. Prețurile sunt negociabile și se reduc pentru mai multe apartamente din același bloc. „Pentru realizarea auditului, în primul rând sunt luate în calcul toate documentele de proprietate ale clădirii. Sunt verificate dimensiunile ușilor, se verifică ușile de la intrarea în bloc, dacă sunt izolate, se verifică subsolul. Mai este nevoie de facturile la gaze, energie electrică pentru estimarea consumului energetic. Toate datele se introduc în calculator, într-un program autorizat de calcul. Tarifele sunt diferite, în funcție de auditor. Tarifele sunt negociabile. De exemplu, eu am un tarif de 100 euro însă pentru un bloc întreg apar și reduceri”, a afirmat George Mardare.
Certificatul energetic arată câtă energie trebuie consumată într-o locuință pentru a avea o temperatură optimă în mijlocul iernii și în miez de vară. Pentru evaluarea și emiterea certificatului sunt necesare acte din care să reiasă tipurile de materiale folosite la construcția clădirii, cât de expusă este clădirea la temperaturile exterioare, dacă izolațiile sunt sau nu suficiente. Se iau în calcul poziționarea clădirii, expunerea acesteia la vânt sau alți factori externi, riscurile existente.
În Legea 158/2011 a fost inclusă și închiderea balcoanelor sau a logiilor cu tâmplărie performantă energetic printre lucrările de intervenție pentru izolarea termică a blocurilor de locuințe construite după proiecte ela-borate în perioada 1950-1990. În același timp, persoanele cu handicap, familiile care au persoane cu handicap în întreținere, precum și persoanele singure ale caror venituri medii nete lunare pe persoana singură/membru de familie sunt mai mici decât câștigul salarial mediu net lunar pe economie vor avea prioritate la selecția organizată anual de primării în vederea acordării fondurilor privind realizarea lucrărilor de izolare. O altă noutate se referă la posibilitatea asociației de proprietari de a participa, prin reprezentant desemnat, la contractarea proiectării și a execuției lucrărilor de intervenție.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?