Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Biserica Mănăstirii Muşinoaele „a strălucit ca o mireasă a lui Hristos“


Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, împreună cu un sobor de preoți din Fitionești și din alte localități ale Parohiei Panciu, au oficiat, ieri, slujba de sfințire a Bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, de la Mănăstirea Mușinoaele. Printre miile de credincioși prezenți la eveniment s-a aflat, în calitate de invitat, și vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu. Potrivit tradiției, acesta a fost și momentul în care femeile au avut posibilitatea de a  trece, o singură dată, prin Sfântul Altar.

ÎPS Epifanie Norocel a fost întâmpinat în curtea lăcașului de cult cu pâine și sare, de către primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu. Ulterior, înaltul prelat a binecuvântat apa cu ajutorul căreia urma să sfințească lăcașul de cult pe care l-a comparat „cu o adevărată catedrală”. „Este o sărbătoare mare pentru Vrancea, pentru Protopopiatul Panciu, pentru toate așezămintele călugărești din întreaga Eparhie”, le-a spus Epifanie celor prezenți. Acesta le-a reaminitit că așezământul este ctitoria Sfântului Teodosie al II-lea, ale cărui moaște au fost aduse, special pentru evenimentul de ieri, de la Mănăstirea Brazi, cu o seară înainte.
„Este o mănăstire cu un trecut frumos, cu veselie călugărească și a îngerilor dar, în perioada de dinainte de 1990, a fost desființată și distrusă, în totalitate, de cei fără de credință și fără Dumnezeu. Iată că, având ajutorul bunului Dumnezeu, prin strădania părintelui stareț Cleopa și, mai ales, cu ajutorul multora dintre dumneavoastră, care sunteți astăzi, aici, dar și al altora care, din binecuvântare pricini, nu s-a întâmplat să fie cu noi, a renăscut și a fost rezi-dită așa cum o vedem acum, în toată splendoarea ei, strălucind ca o mireasă a lui Hristos”, a mai spus ÎPS Epifanie. Împreună cu soborul de preoți, acesta a mers, mai întâi, la racla cu moaștele Sfântului Teodosie al II-lea, pentru a se închina, după care a înconjurat biserica, citind din Sfintele Evanghelii și binecuvântând-o cu Sfânta Aghiazmă și Sfântul Mir. Același lucru a fost făcut, apoi, și în interiorul bisericii unde, în Sfântul Altar, au fost așezate moaște de monahi martiri și un document semnat de Arhiepiscop, în care sunt precizate eforturile celor care au contribuit la refacerea mănăstirii.

La Sfânta Liturghie săvârșită în aer liber, ÎPS Epifanie Norocel a hirotonit, așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente, un diacon și un preot pe care i-a numit „doi păstori sufletești ce se vor strădui să se îngrijească de sfintele lăcașuri pe care le vor avea în primire”. El a mai ținut să precizeze că, deși lucrările la mănăstire au fost finalizate, „mai sunt încă multe lucruri de pus la punct și la biserică, și la paraclis și la chilii”. Din acest motiv, Epifanie i-a sfătuit pe credincioși să ajute, și în continuare, lăcașul de cult, arătându-și, astfel, pioșenia față de așezământul monahal de la Mușinoaele. „Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți, cu darurile sale bogate și să vă ajute să plecați de la această festivitate bi-sericească mai întăriți duhovnicește, cu mai multă credință, cu mai multă evlavie, cu mai multă dragoste față de semeni”, le-a mai spus celor prezenți Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?