Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Primăriile sărace obligate să se amendeze singure


Primăriile ajung în situația să se amendeze singure, pentru că nu au bani să achite polițele pentru asigurarea locuințelor săracilor sau a locuințelor pe care le au în proprietate. Edilii acuză „regimul băsescian” că nu a avut grijă să prevadă și sumele care trebuie plătite pentru aceste asigurări, care se ridică la mii de euro anual. Primarul orașului Mărășești, Constantin Vlase, spune că „am ajuns de râsul curcilor!”. Vrâncenii mai au timp până la jumătatea lunii iulie a acestui an să își cumpere asi-gurări obligatorii pentru locuințe, fără a risca amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Primăriile din Vrancea se văd obligate să se autoamendeze cu sume cuprinse între 100 și 500 de lei, începând cu 15 iulie, și asta pentru că bugetele locale nu suportă cheltuiala cu asigurările obligatorii pentru locuințe. De exemplu, în localitatea Slobozia Bradului există patru apartamente, proprietatea primăriei, și 300 de dosare ale persoanelor care primesc venitul minim garantat. Astfel, Primăria Slobozia Bradului trebuie să plătească până la 15 iulie suma de 6.080 de euro în contul asigurătorilor care fac parte din Pool-ul de asigurare împotriva dez-astrelor. Legea obligă, dar primăria nu are banii necesari. Ba mai mult, nici măcar salariile angajaților din administrația publică locală nu sunt asigurate. „De unde bani? Nu avem niciun leu. Noi am trimis adrese la Guvern, la Ministerul de Finanțe, să ne dea fondurile necesare pentru a plăti aceste asigurări. Îi doare pe ei în ghioagă. Eu nu pot să asigur populația pentru că așa prevede legea, pentru că nu am bani. Noi nu avem bani nici măcar de salarii. Aceasta este cea mai criminală perioadă de când sunt eu în admi-nistrație. Pe lângă faptul că Guvernul a distrus tot, a intrat acum să distrugă și instituțiile publice. Care cum i se scoală dă amenzi la instituțiile publice. Numai cine nu vrea nu dă amenzi în regimul ăsta băsescian”, ne-a spus, cu necaz, primarul comunei Slobozia Bradului, Vale-rică Zamfirescu.
În orașul Mărășești există aproximativ 30 de apartamente în proprietatea primăriei și 400 de dosare pentru venit minim garantat. Pe hârtie, primăria Mărășești este datoare către firmele de asigurare cu suma de 8.400 de euro, bani pe care nu-i are. Primarul Constantin Vlase susține că am ajuns de „râsul curcilor”. „Noi nu avem bani pentru treaba asta. Nu știu de unde o să-i luăm. Nu avem bani să ne plătim oamenii și noi îi dăm pe asigurări? Când se dă o lege, nu trebuie să prevadă de unde se iau banii? Nici nu avem bani prevăzuți în buget pentru treaba asta. Ne dăm amendă singuri! Am ajuns de râsul curcilor!”, ne-a spus și edilul din Mărășești, care nu vede cu ochi buni guvernarea actuală.
La Focșani situația este ceva mai bună și asta pentru că bugetul local are capacitatea necesară să achite factura la asigurările săracilor și locuințelor din Fondul Locativ. Astfel, Primăria Focșani are 1.106 locuințe în proprietate și 110 dosare pentru săraci, ceea ce înseamnă o cheltuială la bugetul local de 24.320 de euro. „O să le plătim până la data limită. Banii au fost pregătiți, iar procedura este în curs. În cazul celor care beneficiază de venit minim garantat, suma se micșo-rează pentru că nu toți au case pe numele lor. Sunt care trăiesc și în casele altora”, ne-a spus Dan Cazaciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Focșani.
Reprezentanții administațiilor publice locale știu că unde este lege nu încape tocmeală, dar dacă nu există bani, vor ajunge să se sancționeze singuri. Banii pe amenzi vor fi tot de la bugetul local, adică din aceeași pungă, alimentată din taxele și impozitele plătite de cetățeni.

De frica amenzii, vrâncenii au trecut pe la asigurători

Cu toate că s-a făcut o lege fără cap și fără coadă, Guvernul trimite note prin care anunță că termenul este bătut în cuie și că altă rezolvare nu există. Prin constituirea acestui Pool de asigurare, Guvernul a dorit acumularea unor fonduri de la populație și de la primării pentru a despăgubi populația în caz de calamitate. În aceste condiții, asigurarea obligatorie la populație devine o asigurare de care beneficiază sta-tul, pentru că nu mai plătește în caz de cutremur, alunecări de teren și inundații din cauze naturale. Pentru că legea are și sancțiuni, vrâncenii au început să calce pragul companiilor de asigurări care încheie astfel de asigurări. „Vin destui oameni care încheie o poliță de asigurare obli-gatorie. Lumea este speriată de amenzi și știe că termenul limită se apropie. Ponderea cea mai mare este din mediul urban. Vin în jur de 50 de persoane pe săptămână”,    ne-a declarat Ionuț Constantinescu, directorul unei societăți de asigurare. El susține că vrâncenii caută să suplimenteze polițele cu riscuri suplimentare, cu asigurare în caz de incendiu, furt, inundație de la vecini sau răspundere civilă.
Nici companiilor de asigurare care nu sunt cuprinse în Pool-ul de asigurare nu le merge rău. Acestea încheie asigurări care acoperă și cele trei riscuri prevăzute de PAD, iar pe lângă, și alte riscuri la care optează clientul. Diferența de preț este de la patru euro în plus până la 20 de euro, în funcție de tipul de locuință asigurată și valoarea ei. Ilie Budescu, directorul unui asigurator care nu face parte din PAD, spune că Guvernul nu ar trebui să-i oblige pe toți să se asigure în caz de alunecări de teren sau inundații din cauze naturale. „Lacuna cea mai mare a legii este că nu ar trebui să existe. La bloc nu există alunecări de teren, nu există inundații din cauze naturale, iar la cutremur, locuințele cu bulină roșie nu se asigură. Asigurarea PAD este să ajute statul să nu mai despăgubească”, este de părere Budescu. 

Românii nu au avut bani de polița obligatorie

Termenul limită până la care se pot încheia asigurările obligatorii fără a fi sancționat proprietarul a fost amânat până la 15 iulie pentru că foarte puțini români au reușit să găsească bani pentru a plăti. După această dată, edilii vor fi obligați să-i amendeze pe proprietarii de locuințe care nu au încheiat asigurarea obligatorie. Polița obligatorie acoperă daunele produse de cutremure, inundații și alunecări de teren și costă 10 sau 20 de euro pe an în funcție de materialul de construcție al imobilului. Prețul unei polițe este de 10 euro pentru locuințele de tip B – construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic, respectiv 20 de euro pentru casele de tip A – cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn. Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuințele de tip A și de 10.000 euro pentru cele de tip B.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?