Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Lotul Ţimbău, judecat în libertate


Cornel Ghemuleț, omul de afaceri din Odobești, judecat alături de  Valerică Å¢imbău și Joulani Yousef într-un dosar privind zeci de înșelăciuni, a trecut pe la instanța de judecată, liber, după ce a obținut liberarea condiționată încă de la sfârșitul lunii aprilie. Astfel, dosarul din 2008, la care a fost conexat un alt dosar în care bărbații au fost trimiși în judecată pentru același tip de infracțiuni, se judecă în prezent cu toți inculpații în stare de libertate. În această primăvară, Cornel Ghemuleț a depus cerere de eliberare condiționată. Completul de judecată, analizând actele dosarului, a considerat că sunt întrunite elementele care îi pot oferi lui Cornel libertatea. „În data de 1 aprilie 2011, cererea sa a fost admisă. S-a formulat recurs de către Parchet, dar a fost respins de către completul de judecată de la Tribunalul Vrancea”, a declarat judecătoarea Andreea Pascaru, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focșani.
Potrivit documentelor ce au stat la baza eliberării condiționate a lui Ghemuleț, acesta a executat două treimi din pedeapsă, respectiv 730 de zile și a avut o bună caracterizare din partea comisiei din cadrul Penitenciarului, adică a respectat regulamentul, a participat la activitățile educative și lucrative și a fost chiar recompensat de trei ori în acest sens. Concluziile au fost că deținutul are șanse de reintegrare în societate. Dacă nu ar fi fost în executarea acestei pedepse, Ghemuleț ar fi putut ieși din închisoare încă din vara anului trecut, când avocatul său și al lui  Joulani Yousef au obținut pentru clienții lor revocarea măsurii preventive.
După ce în dosarul din 2008, cei trei erau judecați pentru peste 40 de „țepe”, date unor firme care comercializau materiale de construcții, la finele anului trecut, procurorii DIICOT Vrancea au trimis pe numele acestora, la instanță, un alt dosar, cu infracțiuni de înșelăciune, comise în aceeași perioadă. Deși pe numele lor a fost emisă din nou o propunere de arestare preventivă, judecătorii au considerat că aceștia pot fi judecați în stare de libertate. Infracțiunile puse în sarcina celor trei bărbați sunt de constituire de grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune, folosirea cu rea credință a bunurilor societăților comerciale administrate, spălare de bani și fals intelectual.
Procurorii spun că Valerică Å¢imbău ar fi fost liderul grupării. Acesta ar fi fost administratorul mai multor societăți comerciale, printre care patru firme de tip fantomă, prin intermediul cărora au achiziționat diferite mărfuri, pe care le revindeau sau le foloseau în interes personal. Astfel, ar fi fost achiziționate materiale de construcții, un motostivuitor, combustibil, un laptop, dar și obiecte sanitare. Pentru toate aceste mărfuri, învinuiții ar fi emis file cec și bilete la ordin care au fost refuzate la plată.
Prejudiciul total se ridică la 2.732.580 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?