Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Instanțele, luate cu asalt de cei aflați în căutarea dreptății


Tot mai multe persoane apelează la instanțele de judecată pentru a-și căuta dreptatea. De la an la an, numărul cauzelor înregistrate pe rolul Tribunalului Vrancea și pe cel al Judecătoriei Focșani crește. O statistică privind cauzele înregistrate de la începutul anului și până la finele lunii septembrie arată că pe rolul instanțelor focșănene au fost înregistrate 16.600 dosare noi, cele mai multe fiind în materie civilă. 
    „Vineri, 23 octombrie 2015, în intervalul orar 9.30 – 14.00, Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani îi așteaptă pe toți cei interesați să le viziteze sediul din Focșani, str. Republicii nr. 96. Cu această ocazie, se vor putea afla mai multe date despre activitatea specifică unei instanțe de judecată și despre accesul la justiție, informații care se pot dovedi a fi utile atunci când se încearcă apărarea drepturilor recunoscute de lege. De la an la an, un număr tot mai mare de cetățeni apelează la instanțele de judecată. Pe rolul instanțelor focșănene au fost înregistrate, în primele 9 luni ale anului 2015, aproximativ 16.600 de cauze noi, cele mai multe în materie civilă. Datele statistice următoare vin să confirme această observație. Astfel, dintre cele 4.641 de cauze nou înregistrate pe rolul Tribunalului Vrancea, în perioada amintită, 1.651 au fost în materie civilă, iar 2.244 de cauze au fost în materia conteciosului adminstrativ și fiscal. La această instanță, cele mai întâlnite cauze de soluționat în materie civilă au ca obiecte contestație la executare (231 de cauze), învestire cu formulă executorie (179 de cauze) și plasament (102 cauze). La Judecătoria Focșani, dintre cele 12.002 de cauze nou înregistrate, 9.579 de cauze sunt pe rolul Secției civile. Dintre acestea, 1.929 sunt plângeri contravenționale, 1.709 cauze au ca obiect înlocuire amendă cu muncă în folosul comunității, iar în 1.325 de cauze s-a solicitat învestire cu formulă executorie. La Tribunalul Vrancea doar 16% dintre cauzele nou înregistrate sunt în materie penală, iar la Judecătoia Focșani procentul acestora este de aproximativ 20%”, a transmis Carmen Danțiș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea.
    Pentru a afla cum sunt gestionate cauzele aflate pe rolul instanțelor focșănene, elevii, studenții și cetățenii sunt așteptați să participe activ la „Ziua ușilor deschise”, vineri, când se marchează Ziua Europeană a Justiției Civile.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?