Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Ministrul Cseke Attila se încăpăţânează să mintă!


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cere pentru a treia oară demisia ministrului Sănătății Cseke Attila. Acesta continuă să-i mintă pe vrânceni, și pe români în general. Ministrul a continuat, și ieri, campania de dezinformare cu privire la descentralizarea unităților spitalicești, acuzând Consiliul Județean că nu a alocat fonduri spitalelor, deși administrația județeană nu are nicio unitate în administrare. De asemenea, ministrul minte și în legătură cu spitalele care într-adevăr sunt în subordinea autorităților locale, respectiv cele din Panciu și Adjud. Cseke Attila susține că autoritățile locale nu au alocat niciun leu spitalelor, dar este contrazis de primari.

Deși Consiliul Județean nu are bază legală pentru a aloca fonduri Spitalului Județean de Urgență, unitatea fiind în subordinea Ministerului Sănătății, ministrul Attila continuă să mintă, susținând că administrația județeană nu a alocat fonduri pentru Sănătate. „Ministrul Sănătății Cseke Attila continuă campania de dezinformare publică în legătură cu descentralizarea din cadrul instituției pe care o conduce. Deși pe data de 9 iunie, președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, i-a atras atenția ministrului Cseke Attila că a mințit în legătură cu faptul că în județul Vrancea nu s-a cheltuit niciun leu pentru administrarea spitalelor, din simplul motiv că aceste spitale sunt în administrarea Ministerului Sănătății, acesta continuă să dezinformeze. Ultima acțiune de dezinformare publică a lui Cseke Attila datează din data de 17 iunie 2011, când acesta reia strategia de manipulare și arată că județul Vrancea ar fi investit bani puțini în întreținerea spitalelor. Pe această cale președintele Marian Oprișan face un apel la responsabilitate în cazul acestui domn ministru căruia, se pare, că nu îi pasă dacă informațiile pe care le furnizează către cetățeni sunt veridice sau nu. În același timp solicităm, pentru a treia oară, DEMISIA ministrului Cseke Attila care se face vinovat de multe păcate: a omorât oameni cu „reforma” sa din Sănătate, a distrus sistemul sanitar și minte cu nerușinare”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea.
Anul trecut, în Consiliul Județean s-a votat preluarea Spitalului Județean, dar numai în anumite condiții. Printre acestea s-a numărat și achitarea datoriilor la zi, lucru care nu s-a întâmplat. În prezent, Spitalul Județean are datorii de 93 de miliarde de lei vechi la furnizori, dintre care 30 de miliarde de lei vechi sunt de anul trecut. „Considerăm că ministrul Cseke Attila face, de fiecare dată când vorbește despre Sănătate, referiri la județul Vrancea pentru a încerca să își justifice insuccesele pe care le-a înregistrat în procesul de așa zisă «descentralizare», în fapt o crimă comisă la adresa sistemului sanitar și la adresa cetățenilor acestei țări care au plătit, chiar cu viața, în numele reformei din Sănătate. Din aceste motive îi atragem, din nou, atenția domnului jurist Cseke Attila că este într-o gravă eroare atunci când acuză autoritățile județene că nu au făcut investiții în spitale dintr-un motiv foarte simplu: Spitalul de Urgență «Sfântul Pantelimon» Focșani nu se află în administrarea Consiliului Județean Vrancea, ci în administrarea Ministerului. De asemenea, dorim să mai precizăm faptul că, în primăvara anului 2010, Consiliul Județean a votat preluarea în administrarea sa a Spitalului Județean, a Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni și a Spitalului Comunal Vidra cu următoarele condiții: Ministerul Sănătății să facă plata la zi a tuturor datoriilor spitalelor, să asigure sumele de funcționare împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate și să  demareze programe de reabilitare și modernizare a spitalelor! În acest sens s-a întocmit și un Protocol de predare-preluare pe care Direcția de Sănătate Publică Vrancea a refuzat să îl semneze, în numele Ministerului Sănătății”, se precizează în comunicat. „Prin urmare, Spitalul Județean a rămas în administrarea Ministerului Sănătății, iar acum, la aproximativ un an de zile distanță, ministrul Cseke Attila acuză autoritățile județene din Vrancea că «în anul 2011, sunt codașe la prevederi bugetare alocate unităților spitalicești». Credem, în continuare că, formulând astfel de acuzații la adresa administrației județene, ministrul Sănătății a demonstrat, fie că nu cunoaște procedurile elementare legate de finanțarea unei instituții, fie că este dezinformat. În aceste condiții, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, rămâne la convingerea că cea mai bună modalitate prin care ministrul Cseke Attila poate recunoaște că a greșit, și de această dată, în ceea ce privește administrația județeană Vrancea, este demisia. Din nefericire pentru cetățenii României, Cseke Attila se va încăpățâna să rămână ministru și după această nouă gafă și va distruge și mai mult sistemul sanitar din această țară, fără a fi tras la răspundere în niciun fel”, se mai arată în comunicat.

Attila, contrazis și de primari

De asemenea, ministrul minte și în legătură cu spitalele care într-adevăr sunt în subordinea autorităților locale, respectiv cele din Panciu și Adjud. Deși Attila susține că autoritățile locale nu au alocat niciun leu spitalelor, el este contrazis de primari. Primarii Ion Petre și Constantin Armencea susțin că au investit sume de bani importante în unitățile spitalicești pe care le au în subordine.
Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, este de părere că ministrul Cseke trebuie mai întâi să învețe limba română, căci ceea ce spune el nu este în concordanță cu realitatea. „Noi sprijinim Spitalul Adjud, chiar am semnat un proiect de modernizare a ambulatoriului, iar cofinanțator este Consiliul Local. Valoarea proiectului se ridică la 60 de miliarde de lei vechi, care se vor folosi pentru reabilitare și dotare cu aparatură medicală și mobilier. O să semnăm și un proiect de reabilitare a spitalului și un proiect pentru apa caldă menajeră. Eu zic ca ministrul Cseke să învețe mai întâi să vorbească românește, ca să înțelegem și noi, cei din teritoriu, ce vrea să spună”, a declarat Constantin Armencea.
La rândul său, primarul orașului Panciu, Ion Petre, a infirmat cele declarate de ministru. El a spus că autoritățile locale păncene au alocat fonduri spitalului din subordine, lucru confirmat și de managerul unității spitalicești, Nicolai Mărăscu. „Eu am alocat patru miliarde și jumătate lei vechi pentru montarea a două centrale termice de 400 de kw fiecare, 750 de mii pentru racordarea la gaz și 700 de mii pentru dotarea cu plite pentru bucătărie cu gaz și o mașină de spălat  profesională. Mai nou, am aprobat montarea a două lifturi exterioare, pentru a reda circuitul funcțional conform normelor în vigoare”, a precizat Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?