Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Spitalul Județean, singura unitate din județ unde pacienții își cumpără medicamente


Vrâncenii care sunt asigurați pot cere spitalelor decontarea cheltuielilor cu medicamentele, materialele sanitare și investigațiile paraclinice, făcute în perioada în care sunt internați. Cererile se fac pe baza documentelor întocmite de medicul curant din secția în care sunt internați, avizate de șeful de secție și managerul unității. Cu alte cuvinte, toți bolnavii care au făcut și fac cheltuieli pe durata spitalizării trebuie să păstreze bonurile fiscale și facturile care atestă achizițiile respective, iar la externare trebuie să ceară medicului curant, șefului de secție și directorului unității sanitare să le semneze.
Solicitări pentru decontarea medicamentelor au fost făcute doar la Spitalul Județean.

   Opt pacienți ai Spitalului Județean și-au cerut banii înapoi
 
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, pe parcursul anului trecut, opt persoane care au fost internate în această unitate spitalicească au făcut solicitare să-și primească banii înapoi pentru medicamentele achiziționate. Nicio persoană nu și-a primit banii înapoi, pe motiv că nu ar fi respectat procedura legală. „În anul 2014 s-au înregistrat opt cereri pentru decontarea medicamentelor cumpărate în timpul spitalizării. Medicamentele erau cu specific pentru o anume afecțiune și nu se găseau în mod uzual în farmacia spitalului. Astfel că până la achiziționarea acestora, prin licitație publică, nesuportând amânare, unii dintre pacienți și-au cumpărat o parte din acestea”, susține Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Managerii celorlalte spitale din Vrancea spun că pacienții internați în unitățile pe care le conduc nu au fost nevoiți să-și cumpere niciodată medicamente sau materiale sanitare. „La noi nu se cumpără nimic. Avem medicamentele și materialele sanitare necesare. Plus că noi nu tratăm o gamă prea variată de afecțiuni”, dă asigurări Nicolai Mărăscu, managerul Spitalului Panciu. „Nu am avut cereri pentru decontarea medicamentelor. Noi asigurăm cam toate tratamentele de care au nevoie pacienții nostri cât sunt internați”, spune și medicul Gheorghe Bercea, managerul Spitalului Municipal Adjud.
Pentru ca medicamentele cumpărate în timpul spitalizării să fie decontate, este nevoie de o cerere din partea bolnavului, rețeta prescrisă de medicul curant și de bonul de la farmacie, care să ateste că medicamentele și materialele sanitare au fost cumpărate.

    Ce spune legea
 
Potrivit legii, spitalele sunt obligate să suporte, pentru asigurații internați în regim de spitalizare continuă și în regim de spitalizare de zi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare și investigații paraclinice. „Spitalele sunt obligate să suporte pentru asigurații internați în regim de spitalizare continuă și în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare și investigații paraclinice. În situația în care asigurații, pe perioada internării în spital, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secția în care aceștia sunt internați și avizate de șeful de secție și managerul spitalului, suportă cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare și investigații paraclinice la care ar fi fost îndreptățiți fără contribuție personală, în condițiile prezentului contract-cadru, spitalele rambursează contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguraților”, se arată în contractul cadru. 
Este bine cunoscut faptul că spitalele nu dispun de multe medicamente și materiale sanitare, astfel că pacienții sunt trimiși să-și cumpere chiar și seringi, branule și feșe de tifon. Acestea în afară de medicamente.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?