Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

„La lovitură de stat nu se poate răspunde decât cu nesupunere civică”


Liberalii le cer vrâncenilor să iasă în stradă și fac un apel la nesupunere civică dacă actualul guvern va continua procedura de asumare a răspunderii pe reorganizarea administrativ teritorială, ce presupune desființarea județului Vrancea. Deputatul PNL, Nini Săpunaru, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că „la lovitură de stat nu se poate răspunde decât cu nesupunere civică”. Ori, a arătat deputatul, desființarea județului Vrancea, a Consiliului Județean ales de către vrânceni, reprezintă o lovitură de stat. „În fața unei lovituri de stat nu poți decât să ieși în stradă. Altă soluție nu există. Nu mai trăim într-un stat de drept atât timp cât nu ni se permite să facem referendum. Atunci când este desființată o entitate a cărei conducere este aleasă de către oameni, înseamnă că este o lovitură de stat. Am dreptul de a ieși în stradă atunci când dreptul de a alege îmi este încălcat”, a afirmat Nini Săpunaru. Alături de acesta s-a aflat consilierul județean Cătălin Popescu, care a arătat că liberalii nu sunt de acord cu desființarea județelor și vor susține organizarea unui referendum în care cetățenii să își spună părerea despre desființarea județului Vrancea. „Vom căuta sume pentru referendum, vom vedea de unde găsim bani”, a afirmat consilierul județean.
Reamintim că președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, va  propune la următoarea ședință a administrației județene, organizarea unui referendum cu privire la oportunitatea modificării limitelor teritoriale ale județului Vrancea. „Sunteți de acord cu desființarea unității administrativ-teritoriale, județul Vrancea?” este singura întrebare propusă pentru referendum. Åžeful administrației județene a explicat, în expunerea de motive, că modificarea limitelor teritoriale ale unităților administrativ-teritoriale se poate efectua numai prin lege și numai după consultarea prealabilă a cetățenilor prin referendum, care se organizează potrivit legii. Propunerea șefului administrației județene are loc după ce, în mod public, premierul Emil Boc și reprezentanți ai Guvernului și-au exprimat intenția de a desființa județul Vrancea, prin alipirea acestuia la celelalte județe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est și crearea unui mega județ. Acesta ar urma să aibă capitala la Constanța, iar realizarea ar urma să fie făcută prin asumarea răspunderii, fără ca cetățenii județului Vrancea să fie întrebați dacă vor schimbarea capitalei județului de la Focșani la Constanța. „Consider inacceptabil acest lucru, mai ales că vrâncenii au trăit experiența nefericită din perioada anilor ’60 când au fost alipiți județului Galați, cu reședința aflată la 80 km, față de municipiul Focșani… În virtutea prerogativelor pe care le am, ca președinte ales de vrânceni, doresc să îi întreb pe aceștia dacă sunt de acord ca județul Vrancea să fie desființat și provincia noastră istorică să fie alipită la o capitală aflată la 350 kilometri – Constanța”, a arătat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Reorganizarea teritorială se face doar prin referendum

Orice modificare a limitelor teritoriale ale unităților administrativ-teritoriale se poate realiza doar printr-o lege organică și după consultarea cetățenilor, arată șeful administrației județene. Conform prevederilor articolului 13 alin. (3) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea referendumului, proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, orașelor și județelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetățenilor din unitățile administrativ-teritoriale respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?