Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Efectele secundare ale consumului de cafea


Ar fi întru totul nedrept să scoatem în evidență doar beneficiile consumului de cafea după cum ar fi nedrept să punem accentul doar pe efectele secundare ale acesteia. Cafeaua se numără în prezent printre cele mai populare băuturi energizante din întreaga lume, fiind utilizată de circa 80% dintre adulți. În afară de gustul plăcut și mirosul puternic îmbietor, cafeaua se remarcă și este consumată pentru că acționează ca un stimulent puternic asupra organismului și intelectului. Oricât de încântați am fi însă de calitățile ei nu trebuie să uităm că substanța respon-sabilă pentru toate acestea, cofeina, poate fi și cauza unor neplăceri, mai ales când este consumată în exces. Dar nu numai abuzul este dăunător ci și întreruperea bruscă a administrării pentru că după cum știți, cofeina creează un oarecare grad de dependență iar atunci când nu mai este consumată corpul resimte o stare de disconfort. În această situație se impune un consum moderat de cafea care poate fi tradus prin  1-2 cești pe zi  (ce furnizează 100-200 mg cofeină) în cazul unei persoane adulte. Printre efectele secundare ale consumului de cafea se numără insomnia, durerile de cap, greața și tensiunea crescută la nivelul mușchilor. Persoanelor slabe sau cu deficiențe de asimilare a substanțelor minerale nu le este recomandat consumul de cafea întrucât aceasta îngreunează absorbția în organism. Excesul de cofeină poate afecta sistemul digestiv prin  cauzarea arsurilor la nivelul stomacului și prin ulcer.
 Întrucât unul dintre efectele bine cunoscute ale cofeinei este creșterea tensiunii, cafeaua pe care o bem dimineață de dimineață ne poate pune la grea încercare oganismul mai ales dacă suferim de hipertensiune arterială. Medicii spun că în astfel de situații un aport de peste 5 cești pe zi crește considerabil riscul producerii infarctului miocardic. În plus, unii bolnavi cu sensibilități ale inimii au acuzat bătăi neregulate ale miocardului după ce au consumat abuziv cafea.
 Unele studii au atras atenția asupra consumului de cafea în timpul sarcinii. În opinia cercetătorilor cafeaua consumată în cantități mari poate afecta evoluția sarcinii până la pierderea acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?