Terapeuții sugerează că partea vizibilă a spectrului de culori poate afecta mintea și corpul, de asemenea. Ei iau în considerare aura umană – reprezentată printr-un așa zis „ou” de energie – energia emanată de corpul uman, pe care doar puțini dintre noi o pot observa. Terapeuții vor lua în consi-derare dosarul medical și starea prezentă de sănătate a unei persoane pentru a observa aura prin concentrare. Ei cred că fiecare organ, parte a corpului, stare emoțională sau mentală răspunde la o anumită culoare. Observând culorile din aura fiecăruia ei pot utiliza culorile respective pentru remedierea afecțiunilor.
Culorile sunt, de asemenea, utilizate în practica medicală comună pentru tratarea icterului de care suferă nou-născuții și a altor afecțiuni. Pe de altă parte, sunt utilizate în terapiile complementare pentru a întări sistemul imunitar și a asigura însănătoșirea pe cale naturală.
O mulțime de probleme inclusiv cele legate de condițiile de stres, cum ar fi: insomnia, anxietatea, astmul, devieri de comportament, depresia etc., pot fi tratate astfel. În special, ajută la recuperare după operații sau boli grave. De asemenea, ajută la creșterea nivelului creativ și în procesul de învățare.
Cazuri particulare
Cromoterapia implică utilizarea culorilor sau a luminii ca formă de tratament. Diagnosticele diferă, incluzând exa-minarea culorilor din „aura” clientului, după cum am explicat mai devreme. Un corp suferind emană vibrații neechilibrate, în special culori închise, neclare sau linii agresive de culoare. Cromoterapeuții încearcă restabilirea armoniei. De exemplu, dacă cineva se plânge de oboseală sau lipsă de energie, acesta trebuie să facă o „baie” de culoare pentru o scurtă perioadă de timp. Cea mai potrivită pare a fi culoarea roșie, deoarece crește vitalitatea și stimulează circulația sangvină.
Se cunoaște prea bine că rozul temperează, albastrul calmează și ajută asimilarea cunoștințelor, în timp ce portocaliul tinde să ne înveselească. Unii cromote-rapeuți spun că anumite culori se potrivesc în anumite situații, și ne sfătu-iesc asupra utilizării acestora în decorarea locuinței și a biroului.
Atenție!!! Culorile pot fi folosite aproape în toate cazurile (pentru toate afecțiunile), alături cu tratamentul medical clasic. Probabil, cromoterapia ajută mai ales din punct de vedere al stărilor mentale.
Tratamentele pot lua forme variate:
a. Concentrarea luminii solare pe zona afectată – Utilizarea anumitor alimente colorate în dietele noastre produc anumite reacții în corp. De exemplu, carotenul (îl găsim în morcovi și cartofi dulci) are culoarea portocalie și se află în compo-ziția vitaminei A. Această formulă trebuie utilizată pentru a menține sănătatea pielii, a mucoaselor etc.
b. Consumul de „apă de curcubeu” – Apa se păstrează într-un recipient colorat și expusă la soare. Culorile recipientul își alătura energiile cu cele ale apei și în momentul consumului, ne îmbibăm cu aceste energii.
c. „Respirăm culorile” – Când afirmăm acest lucru ne referim la respirația normală, dar imaginându-ne în același timp, că aerul este colorat.
d. Lumina albă strălucește prin filtre colorate și este direcționată către părți ale corpului sau către întregul corp.
e. Îmbrăcămintea colorată – anumite culori ale îmbrăcăminții filtrează lumina, iar corpul o absoarbe.