Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Focşănenii îndemnaţi să se pocăiască


Focșănenii află la tot pasul că Iisus vine și că trebuie să se pocăiască pentru a da bine în fața Mai Marelui Judecător. Mesajele care conțin îndemnuri la credină sunt întâlnitre peste tot, în lifturi, în cabinele de telefon, pe coșurile de gunoi și chiar pe semnele de circulație. Trecătorii par obișnuiți cu mesajele, însă unii acuză lispă de credință și încălcarea bunului simț. Ba mai mult decât atât, Poliția Locală e cu ochii pe credincioșii de ocazie, dar și pe cei care fac graffiti. Nici Biserica Ortodoxă Română nu este de acord cu astfel de mesaje scrie în locuri care mai de care mai nepotrivite. 

Focșaniul este plin de mesaje care îndeamnă la pocăință în numele lui Iisus. Mesajele de genul „Vine Isus! Pocăiți-vă!” nici măcar nu respectă gramatica limbii române și induc panică în rândul focșănenilor creduli. „Fiul meu,antoarcete la mine pentru ca eu miam dat viata pentru tine…”, se arată într-una din scrisorile postate pe un container lângă Primărie. Trecătorii așteaptă de la autorități să stopeze acest trend în numele credinței. „Nu mă interesează. Să-i prindă poliția și să-i amendeze pentru vandalism, pentru distrugere, pentru orice numai să nu mai scrie. Eu sunt ortodox și mă duc la biserică la ortodocși. Ä‚știa cred că sunt bonlavi care scriu”, ne-a zis un bărbat în trecere. În rândul femeilor mai slabe de înger, mesajele respective par să prindă contur. Femeia vorbește frumos despre pocăință și susține că ar trebui cu toții să ținem cont de îndemnul mesajelor. „E o răutate așa mare în lume că trebuie să se întâmple ceva. Nu îndeamnă la rău, îndeamnă la pocăință. E drept că nu trebuie să scrie pe coșurile de gunoi”, ne-a spus Gina Giurea din Focșani. Dacă unii au îndoieli în privința venirii Mântuitorului, Biserica Ortodoxă nu recunoaște aceste mesaje și le pune pe seama unor profitori de ocazie. „Sectanții fac asta. Ei nu pot desfășura activități decât în felul acesta. Merg în scări de bloc și spun ca vine Iisus. În felul acesta și-au desfășurat activitatea dea lungul timpului, ei spun că asta face parte din activitatea lor de învățare. E o batjocoreală. Creștinii noștri sunt în Sfânta Biserica și nu pe la colțuri de scară. Acestea sunt prostii scrise pe tomberoane”, ne-a declarat părintele Nicolae Cobzaru din Focșani. Mai mult decât atât, numele lui Iisus este scris, în aceste mesaje, fără al doilea „i”, ceea ce în limba arabă înseamnă „măgar”. „Numele pe care l-a primit Iisus la opt zile după naștere conține doi i. În limba arabă, Isus înseamnă măgar. Noi ortodocșii și romano-catolicii scriem Iisus cu doi de i, numai sectanții cu unu singur„, ne-a mai spus părintele Cobzaru

Poliția e atentă la mesajele de pocăință

Autoritățile publice locale s-a sesizat deja din oficiu și sunt cu ochii pe scriitorii de ocazie. Viceprimarul Bogdan Matișan a transmis verbal Poliției Locale să aplice amenzi celor care măzgălesc coșurile de gunoi sau fac graffiti pe unde poftesc. „Cei de la Poliția Locala au in vizor acest lucru. Åži cei care scriu tot felul de mesaje, dar și toți pasionații de graffiti vor fi sancționați dacă sunt prinși”, ne-a spus Bogdan Matișan. Actele de acest gen pot fi sancționate cu amendă de la 300 la 500 de lei și introducerea în baza de date a Poliției Locale. Oamenii legii sunt în oraș seară de seară și supraveghează acest fenomen, însă până în prezent nu au identificat autorii. „Acestă problemă a fost luată în discuție la ședința de Consiliu Local de luna trecută și ni s-a cerut în mod expres să acționăm și pe acestă linie pentru identificarea celor care scriu mesaje pe domeniul public și nu numai. De atunci desfășurăm în fiecare seară în limita timpului disponibil activități în acest sens. Deocamdată nu am identificat autorii acestor mesaje”, ne-a declarat Ion Gheorghe, șeful Poliției Locale Focșani. De curând și în alte localități din țară au apărut astfel de mesaje menite să inducă panica, chiar speculații publicitare pentru promovarea unor produse. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?