Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Jumătate din Vrancea rămâne sub COD GALBEN de CANICULĂ


Vrâncenii din zona de deal și câmpie nu scapă de temperaturile ridicate. Agenția Națională de Meteorologie a emis o evertizare meteo Cod Galben, care vizează mare parte din țară, inclusiv jumătate din județul Vrancea. „Vineri, 24 iulie, vremea se va menține călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în zonele de câmpie și podiș, unde și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade și izolat 38 de grade. Valul de căldură va persista și în următoarele zile, iar instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în special în nord-vestul, nordul țării și în zonele de munte”, se arată pe site-ul www.meteoromania.ro
    Având în vedere noile avertizari meteo, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18. Astfel, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.
    O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă. „Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri calduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată:pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit, etc) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?