Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Va fi reintrodus venitul lunar de completare pentru angajaţii disponibilizaţi


Guvernul va aviza în perioada imediată noi concedieri în sectorul minier, energetic și de apărare, dar va reintroduce plata venitului lunar de completare pentru angajații disponibilizați, ajutor financiar care va fi sistat dacă beneficiarul refuză alt loc de muncă pe motiv că salariul este prea mic.
Anul trecut, prin Legea de reducere a cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis ca persoanele disponibilizate din companiile de stat să nu mai beneficieze de un venit lunar de completare.
Pentru acest an însă, Guvernul a decis să reintroducă, prin ordonanță de urgență, venitul lunar de completare pentru angajații concediați, în încercarea de a evita „convulsii sociale” de durată urmare a disponibilizărilor, au declarat surse oficiale.

Actul normativ justifică reintroducerea venitului lunar de completare prin încercarea de a atenua impactul concedierilor și a evita riscul „escaladării infracționalității și a unor convulsii sociale de durată”, pe fondul situației precare economico-sociale a comunităților locale.
Prin această ordonanță de urgență se va reveni la sistemul anterior, conform căruia venitul lunar de completare este stabilit odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența față de salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care a fost efectuată concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.

Durata de acordare a venitului minim de completare va fi de asemenea similară cu cea valabilă până anul trecut, înainte de anularea ajutorului, respectiv de 20 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 22 luni pentru salariații cu o vechime cuprinsă între 15 și 25 de ani și 24 luni pentru o vechime în muncă de peste 25 de ani.

Plata venitului lunar de completare va fi însă sistată dacă persoana concediată refuză un loc de muncă pe motiv că salariul este egal sau mai mic cu acest venit sau dacă nu participă la programe de reconversie profesională.

Refuzul locului de muncă va fi acceptat doar dacă se bazează pe motive de sănătate dovedite prin certificat medical, confirmat de comisiile de expertiză medicală și prezentat în maximum 30 zile de la apariția problemei de sănătate.

În nota de fundamentare se arată că ordonanța urmărește diminuarea consecințelor restructurării din domeniul minier, energetic și industria de apărare, dar modifică OU 116/2006 care reglementează protecția socială pentru toate persoanele disponibilizate prin concedieri colective din companiile de stat și regiile autonome subordonate administrației publice locale.

Reintroducerea venitului lunar de completare este justificată de altfel, în preambulul ordonanței, prin necesitatea protecției persoanelor concediate urmare a continuării procesului de restructurare și reorganizare a unor companii de stat și regii autonome locale prin măsuri imediate de redresare economico-financiară care să conducă la eliminarea pierderilor și la eficientizarea pe termen lung a activității acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?