Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Tratamentele pentru cancer, restricţionate


Vrâncenii care suferă de diferite tipuri de cancer nu-și mai pot lua  medicamentele, din această lună, din farmaciile cu circuit deschis, ci doar din cele care aparțin spitalelor. Farmaciștii vrânceni sunt de părere că această măsură nu îi afectează personal pe ei, ci pe pacienți, care vor avea numai de suferit.

În Vrancea, aproximativ 500 de persoane sunt incluse în Programul Național de Oncologie și, potrivit medicilor, acestea au asigurate tratamentele necesare până în luna mai, inclusiv. „În februarie, am dat listele cu medicamentele de care avem nevoie, iar la începutul lunii martie s-au început procedurile, urmând ca în această lună să aibă loc două licitații. Pacienților li s-au dat medicamentele necesare pentru trei luni de zile, asta înseamnă că le vor ajunge și pentru lunile aprilie și mai, iar apoi vor veni medicamentele de la licitație. Pentru cei care nu vor mai avea tratament, farmacia spitalului dispune de tratamente oncologice injectabile. Noi am primit 12 miliarde de lei vechi pentru program, dar o să propunem o modificare a acestei sume, ținând cont că pacienții își vor lua tratamentele doar din farmacia spitalului”, a declarat medicul Lidia Groza, coordonatoarea programelor oncologice din județul Vrancea.
Din păcate, cei mai dezavantajați vor fi pacienții din mediul rural, care vor fi nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru a veni să-și ia tratamentul care le prelungește viața. Dar, aceasta a fost decizia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a hotărât ca de la 1 aprilie, medicamentele oncologice injectabile să nu se mai comercializeze în farmaciile cu circuit deschis, ci doar în cele care aparțin spitalului fără a se gândi și la oameni.
CNAS și-a justificat decizia de a restricționa vânzarea medicamentelor oncologice în farmaciile cu circuit deschis prin faptul că astfel există un mai bun control asupra cheltuielilor. Totuși, vom vedea dacă această decizie este la fel de bună, cum spun cei de la CNAS, mai ales că la fel s-a procedat și în cazul bolnavilor de HIV/SIDA, iar din cauza problemelor financiare ale spitalului, aceștia își iau tratamentul cu intermitențe.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?