Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Consumul zilnic de băuturi fierbinţi, alcool și tutun poate crește de cinci ori riscul de cancer esofagian


Persoanele care obișnuiesc să consume băuturi fierbinți și să bea în fiecare zi alcool pot avea un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta o formă letală de cancer, conform unui studiu realizat în China, citat marți de Press Association. Asocierea dintre cancerul esofagian, consumul de alcool și fumat fusese confirmată de oamenii de știință însă, în cadrului noului studiu, cercetătorii au descoperit că riscul de apariție a acestei afecțiuni este sporit de consumul frecvent de băuturi fierbinți.
Cancerul esofagian reprezintă una dintre formele de tumori cu cea mai scăzută rată de supraviețuire. În fiecare an, în Marea Britanie circa 9.211 persoane sunt diagnosticate cu cancer de esofag, iar 7.800 mor din această cauză. Doar circa 15% dintre pacienții care au dezvoltat acest tip de cancer se mai află în viață după cinci ani de la momentul stabilirii diagnosticului. Noua avertizare vine din China, unde oamenii de știință au monitorizat 456.155 de participanți la studiu, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani pe parcursul a nouă ani.
Persoanele care obișnuiau să consume zilnic ceai la temperatură ridicată dar și băuturi alcoolice și să fumeze au manifestat un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian în comparație cu cele care se limitau la ceai. ”Spre deosebire de participanții care beau ceai mai rar de o dată pe săptămână și consumau mai puțin de 15 grame de alcool pe zi, persoanele care beau ceai fierbinte și 15 grame sau mai mult de alcool zilnic aveau cel mai mare risc de cancer esofagian”, au notat în studiu doctor Canqing Yu și colegii săi de la Fundația națională de științe naturale din China. În asociere cu un consum excesiv de alcool, ceaiul fierbinte crește cu de până la cinci ori riscul de apariție a acestei afecțiuni, a descoperit cercetarea publicată în jurnalul Annals of Internal Medicine. În cazul fumătorilor care beau în fiecare zi ceai fierbinte s-a observat o dublare a acestui risc.
Cercetări anterioare au sugerat că riscul de ”leziune termică” determinată de consumul de lichide fierbinți poate crește pericolul din cauza altor factori de risc, au notat cercetătorii. ”Abținerea de la ceaiul fierbinte poate fi benefică pentru prevenirea cancerului esofagian la persoanele care consumă excesiv băuturi alcoolice sau fumează”, au mai scris ei. ”În Vest, avem obiceiul de a consuma ceai la temperaturi mai scăzute decât în China, ceea ce este mai puțin dăunător pentru esofag”, a declarat profesor Andrew Sharrocks de la Universitatea din Manchester în legătură cu rezultatele acestui studiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?