Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Pastilele de iod, nerecomandate de medici


Medicii îi avertizează pe vrânceni să nu ia niciun medicament fără prescripție medicală, deoarece se pot produce anumite dereglări în organism.
Recomandarea a fost făcută deși vrâncenii nu sunt panicați de radiațiile emise de centrala Fukushima, din Japonia, afectată în urma cutremurului de acum două săptămâni, și nu au luat cu asalt farmaciile pentru a-și cumpăra pastile cu iod. „Nu este indicat să se ia pastile de iod fără rost. Iodul se ia doar cu prescripție medicală, pentru că, altfel, se produce în organism o încărcătură cu iod și pot apărea diferite dereglări. De altfel, orice medicament ar trebui luat cu prescripție medicală”, a declarat medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății (MS), România nu este afectată de creșteri ale radiațiilor cu proveniență din Japonia.
Ca urmare, MS atrage atenția populației că nu se justifică un consum al tabletelor de iodură de potasiu, fără indicație medicală și în absența expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.
Specialiștii în sănătate publică arată că, pentru cea mai mare parte a persoanelor, achiziționarea tabletelor de iodură de potasiu din circuitul farmaceutic deschis este inutilă, deoarece acestea nu conțin iod suficient pentru blocarea tiroidiană.
Mai mult, există persoane pentru care terapia este nerecomandată, iar consumul de tablete fără indicația medicului comportă riscuri prin reacții adverse nedorite și intoxicație „voluntară” cu iod. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?