Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Zăcăminte de petrol şi gaze la Adjud


Zona municipiului Adjud și de nord-est a județului ar putea să devină, în anii următori, unele din cele mai importante regiuni ce dețin petrol și gaze naturale din România. Prospecțiile geologice sunt făcute de OMV Petrom care a încheiat un parteneriat cu americanii de la Hunt Oil, una dintre cele mai recunoscute companii din lume. Peste o sută de specialiști fac prospecții pentru a estima care este nivelul zăcămintelor de petrol din această zonă. Tot în regiunea Adjudului, Petrom a descoperit un zăcământ de gaze, cu un volum zilnic de 130.000 de metri cubi de gaze naturale.

Prospecțiile geologice din zona Adjudului sunt făcute de OMV Petrom care a încheiat un parteneriat cu compania americană Hunt Oil, una dintre cele mai recunoscute din lume. În aceste zone se află peste o sută de specialiști care fac prospecții pentru a estima nivelul zăcămintelor de petrol. Cele două companii vor investi aproximativ 25 de milioane de euro în următorii ani în cadrul acestui proiect.
Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a afirmat că, din spusele specialiștilor, această regiune ar putea deveni una din cele mai importante zone petroliere ale României. „În acest moment la Adjud se află peste o sută de specialiști de la Prospecții geologice care fac săpături și sondări pentru a stabili ce fel de zăcăminte se găsesc în subsol.  Din discuțiile purtate cu specialiștii geologi reiese că în zona Adjudului sunt rezerve importante de petrol. Aceasta ar face ca, în anii următori, zona Adjudului să devină una din cele mai importante zone petroliere ale României”, a precizat Constantin Armencea.
Tot în regiunea Adjudului, Petrom a descoperit un zăcământ de gaze cu un volum zilnic de 130.000 de metri cubi de gaze naturale (47,4 milioane de metri cubi pe an). Anunțul a fost făcut de companie în anul 2007. „Intenționăm să începem cât mai devreme faza de dezvoltare a acestui nou zăcământ”, a declarat Werner Ladwein, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de explorare și producție.

Rezerve uriașe de petrol și gaze

Conform estimărilor făcute în anul 2007, rezervele de țiței ale României erau cotate ca fiind de 74 milioane tone. Într-un interviu acordat unui cotidian central la începutul acestui an, Stephen Hurley, președintele Hunt Oil, a declarat că România are mai multe resurse de petrol și gaze decât arată estimările oficiale. „Cu siguranță în România există mai mult petrol și gaze decât se estimează. De obicei, când experții previzionează care sunt rezervele care au mai rămas, se bazează pe resursele dovedite pe baza tehnologiei care a existat până acum”, a precizat Stephen Hurley, președintele Hunt Oil.

Un nou El Dorado al petrolului…..

Dacă lucrurile stau așa, România ar putea deveni în anii următori un jucător important pe piața petrolului și asta mai ales datorită cantităților mari de petrol și gaze naturale descoperite în Vrancea. Aceasta în condițiile în care România și lumea întreagă se confruntă cu o criză economică și politică fără precedent. Dacă criza economică afectează întreaga lume, criza politică afectează statele din nordul Africii, adică o parte din țările care sunt  cele mai mari exportatoare de țiței. Aceasta va duce la creșterea prețului petrolului și implicit la creșterea prețului carburanților la pompă. Dacă la sfârșitul lunii februarie, cei mai pesimiști analiști economici indicau o creștere a prețului la carburanți de până la șapte lei pentru un litru, acum, aceiași analiști susțin că prețul carburanților la pompă în România ar putea crește în următoarele luni până la 10-15 lei pe litru. Scumpirea carburanților duce la scumpirea în lanț a tuturor produselor inclusiv a alimentelor de bază, ceea ce va face aproape imposibilă asigurarea celor necesare traiului zilnic pentru fiecare familie de români.
În acest context, descoperirea zăcămintelor din zona Adjudului ar putea fi colacul de salvare pentru economia românească. 

Perimetrele petrolifere din Vrancea

La nivelul județului Vrancea există mai multe perimetre de explorare. Astfel de perimetre există la Adjud, unde titular este Petrom, Greșu-Nereju-Focșani, zonă în care explorările le fac specialiștii de la Rompetrol. Totodată, există zăcăminte deja cunoscute, unele în exploatare, iar altele în conservare, în zona localităților Cîmpuri, Vizantea și Burcioaia-Adjud.

Hunt Oil Company este una din cele mai mari companii de petrol și gaze independente din lume. Fondată în 1934, compania este deținută de miliardarul texan Ray Lee Hunt, cotat de ediția din 2010 a revistei „Forbes” cu o avere de trei miliarde de dolari. Miliardarul este considerat sursa de inspirație pentru personajul J.R. Ewing din celebrul serial Dallas. Hunt Oil Company se axează pe activități de explorare și producție în industria de petrol și gaze din Statele Unite și întreaga lume. Hunt Oil Company și filialele sale se implică activ în operațiuni de explorare în alte câteva țări din Europa, America de Sud, Africa de Vest, Orientul Mijlociu și Australia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?