Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

„Poate dă Dumnezeu şi scăpăm de ciumă“


Locuitorii comunei Gugești preferă să nu stea ascunși în case, chiar dacă trăim vremuri grele. Poate îi atrage centrul comunei, care a fost modernizat de primarul Vasile Vatră. Însă nu poți să nu vezi suferința ce le brăzdează tot mai adânc fețele. Pe cei mai amărâți dintre gugeșteni îi recunoști ușor, după îmbrăcăminte. Sărăcia în care i-a adus Guvernul condus de Băsescu și Boc, îi face pe oameni să meargă cu capul plecat, să nu se mai uite nici în stânga, nici în dreapta. Åži cu toate acestea, Boc susține că pe 31 martie vom ieși din criză. Mai sunt câteva zile și vom vedea…

Veniți de la București, căci acolo traiul le era de nesuportat, unii dintre cei care   și-au stabilit reședința la Gugești spun că doar Dumnezeu îi mai ține în viață. În timp ce guvernanții se plimbă cu mașini de zeci de mii de euro, oamenii de la țară  nu și-au mai cumpărat haine de câțiva ani. „Ei nu au fost niciodată în criză. Noi suntem băgați de ei și nu scăpăm ușor. Este o minciună gogonată, pe care  ne-o livrează guvernanții. Eu am 500 de lei pensie de boală, iar soțul meu nu are un leu. Din cauza greutăților am plecat de la București și am venit aici, am lăsat copiii acolo. Îmbrăcăminte pot să spun că nu mai iau deloc. Când mai am nevoie de ceva, care să coste puțin, o rog pe nora mea să-mi dea. Åži fiul și nora sunt tot bugetari și au și ei salariile diminuate și abia se descurcă. Am renunțat la multe. Nu mai merg cu trenul, caut să mă duc la magazinele unde prețurile sunt mici, cu precădere la Piața din Dumbrăveni. Să știți că nici de acolo nu cumpăr mare lucru, îmi iau doar ce am nevoie mai mare în gospodărie. Nu am mai cumpărat o haină nouă de mai bine de 6 ani. Am un mesaj către Băsescu și Boc și anume să nu ne mai mintă cu atâta nerușinare și atâta nonșalanță, că lumea e prea necăjită. Au zis că cei de la țară să facă mămăligă și pâine, dar de unde să cumpărăm grâul și porumbul? S-au scumpit de nu te apropii de ele. Acest regim trebuia să plece de foarte mult timp, doar că românii noștri sunt lași și nu ies în stradă, așa cum a fost în Egipt”, a spus Irina Sandu, de 58 de ani, din Gugești.

Foametea din ‘46 bate la ușă

Prețurile exagerate, salariile diminuate, lipsa locurilor de muncă, greutățile familiale îi determină pe vrânceni să facă orice pentru a putea supraviețui de pe o zi pe alta. Muncesc cu ziua pe unde apucă, drămuiesc fiecare bucată de mămăligă pe care o pun pe masă copiilor, doar or supraviețui acestor vremuri. Sătui de minciunile marinarului de la Cotroceni și de aburelile marionetei de la Palatul Victoria, oamenii își doresc ca măcar pentru o zi, cei doi să vină și să tragă la sapă cot la cot cu ei. Apoi să le mai spună românilor să trăiască bine! „Nu cred că vom ieși din criză prea repede. Eu o duc foarte prost din toate punctele de vedere. Nu am bani deloc, medicamente nici de fel. E greu tare de noi, de români. Este multă lume care suferă de foame și de câte și mai câte. La ieșitul din criză nici nu trebuie să ne mai gândim. Au spus așa ca să mintă poporul și să stea ei bine acolo la Guvern și în Parlament. Lumea nu mai crede, că s-a săturat de minciuni și de tot felul de porcării. Noi nu mai avem încredere în noi, dar cum să mai ai în hoții ăștia conduși de Băsescu și Boc. Ne rugăm să fim sănătoși, să trăim de pe o zi pe alta cu munca mai pe la unul mai pe la altul. E tare greu, e mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu. Nu avem posibilități. E bine pentru ei, nu se gândesc la un om bătrân, că nu are nimic. Din criză nu vom ieși până nu se va întâmpla ceva, asta sigur o spun. Ne spune Bă-sescu că vom trăi bine, ce fel de bine? În halul ăsta? Bine trăiește el și familia lui, nu noi. Aș avea un mesaj pentru Băsescu și Boc, să vină să tragă la sapă ca noi și după aia să mai vorbească”, a spus Alexandra Åžerbu, de 55 de ani. Sunt însă și oameni care din cauza incompetenței celor de la conducere, au ajuns să mănânce o zi da și una nu. Cu hainele rupte și cu încălțările în care intră apă, aceștia merg prin sat pe la cei mai înstăriți și cer de pomană o bucată de mămăligă, să-și mai ostoiască puțin foamea. Până când vor rezista oare acești oameni? „Pe Băsescu îl bag în p… măsii, cine l-a votat să-l ia dracu. Åži pe ei și pe Băsescu. Å¢ara asta s-a dus de râpă. Eu sunt bolnavă de nu mai pot. Din cauza lui Băsescu mi-au luat și cei 125 de lei pe care îi primeam de la primărie. Mai primesc 230 de lei ca pensie de unde sunt eu bolnavă, însă pastilele mele costă 400 de lei. Soțul este la azil că nu am cu ce să îl întrețin, asta e viața. Spun la toată lumea că pe Boc și pe Băsescu să îi ia dracu, că nu mai pot, ne-au dat de râpă pe toți, e vai de mama noastră. Până să intre Bă-sescu era mai bine, acum e moarte, nu alta. Poate dă Dumnezeu și vine altul să scăpăm de ciumă. Mă mai ajută un băiat de-al meu, că mă întindeau câinii până acum. Vai de creierul meu și de zilele mele că numai eu știu de câte ori am făcut foamea. Îi zic lui Băsescu să plece și să lase țara așa cum a fost până să fie el preșe-dinte”, a spus Ana Isofache, de 62 de ani.

Primarul face cumpărături o dată la trei luni

Primarul comunei Gugești, Vasile Vatră, spune răspicat că nemernicia actualului Guvern a dus România în urmă cu mulți ani. Acesta pune totul pe nepriceperea guvernanților, care nu au făcut altceva decât să lupte cu poporul român. „Creșterea economică de     0-1% nu acoperă nimic din sărăcia populației. Prețurile au explodat, totul este scăpat de sub control. Mâncarea de bază a românului a devenit un lux. Chiar dacă guvernanții spun că vom ieși din criză, sărăcia se va accentua și vom ajunge în situații când oamenii vor ieși cu adevărat în stradă, să își ceară drepturile. Eu, ca primar, dar și colegii mei din primărie, nu o ducem pe roze. Înainte mă duceam la cumpărături o dată pe lună, acum mă duc o dată la două sau chiar trei luni, să îmi fac alimentația pentru gospodărie. Acest Guvern nu o să fie în stare să respecte un termen pe care  l-a dat populației. De când au venit la guvernare, au tot mințit oamenii și nu au rezolvat nimic. Cel mai greu este că au atacat în permanență omul, pe poporul român l-a lăsat fără demnitate, fără onoare, fără patriotism. Nu este admisibil ca unul să îl spânzure pe Avram Iancu și nimeni, nici măcar un român, să nu iasă și să îi ceară socoteală”, este de părere Vasile Vatră.
 
„Ei sunt un model al răului”

Edilul Gugeștiului mai spune că dacă cei care conduc țara acum nu vor pleca cât mai repede, România va intra în colaps. „Acești ina-mici ai poporului român au îngrădit ajutorul de încălzire, au băgat tot felul de chestii care să-l descurajeze pe om. Dacă o persoană cu handicap are un moped electric cu care se deplasează, că altă șansă nu are, nu mai primește acest ajutor. Dacă oamenii au 1.000 sau 2.000 de metri de teren intravilan nu mai primesc. Din o mie și ceva de dosare, anul acesta am rămas cu 300 de dosare. Alocația complementară și ajutorul pe Legea 416, toate au fost schimbate în așa fel încât să ducă omul din rău, în mai rău. Marea majoritate a locuitorilor se plânge că nu mai are cu ce să trăiască, nu mai are ce mânca de pe o zi de alta”, a precizat edilul.
Grav este faptul că numărul faptelor antisociale a crescut, iar guvernanții vor să desființeze posturile de poliție. „Este alarmant faptul că s-a înmulțit numărul furturilor, este de groază. Dacă se pune în aplicare așa zisa reorganizare a poliției, vă spun că nu este altceva decât un plan de distrugere. Deja au distrus învățământul, sănătatea și armata. O altă problemă la fel de gravă este instabilitatea legilor. Azi dau o lege, apoi vin cu o Ordonanță sau Hotărâre de Guvern și se modifică. Nu știm cum să mai lucrăm. Nu fac altceva decât să te încurce, să te îngrădească în așa fel încât să nu te mai lase să faci ceva. Vorbesc de o descentralizare, când în fapt real e vorba de o centralizare, totul este controlat de nu îți vine să crezi. Mesajul meu pentru cei care ne conduc astăzi este unul singur: «Să plece cât mai repede, dacă mai stau la guvernare această țară nu va mai ieși din nicio criză și va intra în colaps» Ei sunt un model al răului pentru toată populația”, a încheiat Vasile Vatră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?