Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Operaţiuni aeriene deasupra Libiei


Operațiunile aeriene continuau duminică deasupra Libiei în cadrul coaliției internaționale. Forțele loiale liderului libian Muammar Kahdafi bombardează orașul Misrata folosind tancuri, artilerie și tunuri, a declarat un martor ocular citat de CNN. Operațiunea a început sâmbătă cu survolarea teritoriului libian de către avioane de vânătoare Rafale și Mirage 2000, care au distrus mai multe blindate ale forțelor loiale lui Kadhafi.
Operațiunea Odyssey Dawn începută sâmbătă în baza rezoluției 1.973 a ONU este condusă în prezent de Statele Unite de la cartierul general al comandamentului Africa de la Stuttgart (Germania), a explicat sâmbătă viceamiralul Bill Gortney, în cadrul unei conferințe de presă la Pentagon.
Statele Unite vor „să transfere comandamentul în zilele următoare unui partener din cadrul coaliției”, a adăugat el. Pe teren, operațiunile sunt coordonate de Mount Whitney, potrivit Pentagonului.

Peste 20 de nave și submarine, dintre care 11 americane, se află în prezent în apropierea coastelor libiene. Portavionul francez Charles-de-Gaulle, însoțit de trei fregate și un submarin nuclear de atac, a plecat duminică din Toulon și urmează să ajungă în zonă în 36-48 de ore.

Coaliția va ataca liniile de aprovizionare ale forțelor lui Kadhafi

Următoarea etapă a raidurilor coaliției împotriva forțelor lui Muammar Kadhafi va consta în atacarea liniilor de alimentare pentru limitarea capacităților de luptă ale acestora, a declarat, ieri, șeful Statului Major interarme al SUA, amiralul Michael Mullen.
După un prim val de atacuri împotriva apărării antiaeriene și a blindatelor din apropierea liniilor insurgenților, „vom încerca să întrerupem liniile de aprovizionare”, a declarat amiralul în cadrul emisiunii „State of the Union” difuzată de postul de televiziune CNN. Amiralul a declarat, de asemenea, că atacurile coaliției nu au ca scop „să îl înlăture de la putere pe Kadhafi”, ci să „protejeze civilii” libieni, potrivit postului de televiziune Fox News.
„Este vorba despre îndeplinirea unor obiective relativ limitate pentru ca acesta (Kadhafi n.r.) să înceteze să își ucidă poporul și ca ajutorul umanitar să își poată crea drum”, a insistat el.
Prima fază a atacurilor aeriene desfășurate împotriva Libiei este „un succes” și a permis instaurarea unei zone de interdicție aeriană, a declarat duminică amiralul Michael Mullen pentru postul de televiziune ABC.

Avioanele americane au vizat poligoane și sisteme de apărare antiaeriană

Å¢intele vizate duminică de avioanele americane au fost „în principal terenuri ale aviației și sistemele lor de apărare antiaeriană”, a declarat purtătorul de cuvânt al US Africa Command la Stuttgart, Germania. Duminică, 19 avioane americane, între care trei bombardiere invi-zibile pe radar B2, au atacat obiective din Libia, a anunțat Kenneth Filder.Raidurile au fost conduse de „trei B2 ale forțelor aeriene americane, precum și de F-15 și F-16 ale forțelor aeriene și de un avion AV8-B al Marinei”, a declarat el.
Å¢intele vizate au fost „în principal terenuri ale aviației și sistemele lor de apărare antiaeriană”, a adăugat el. Nicio aeronavă americană nu a fost atinsă de adversar, a precizat Fidler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?