Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Interdicţie la vânzarea vinurilor din custodie


Peste 800.000 de litri de vin aflați în cramele procesatorilor nu pot fi vânduți de către viticultorii vrânceni din cauza unei chichițe fiscale. Podgorenii care îl dețin în custodie la diferiți procesatori au de ales între a deveni agenți economici și a bea cele 80 vagoane de vin.

Cele 80 vagoane de vin au fost produse în regimul prestări servicii pentru gospodăriile individuale și sunt în custodie la producătorii de vinuri. Din cauza unei preve-deri a Codului Fiscal, aceste vinuri nu pot fi vândute iar statul nu poate încasa taxele aferente. La un preț mediu de 2 lei/litru, taxa pe valoarea adăugată depășește câteva sute de mii de lei, fără a menționa creșterea veniturilor populației.
O modificare a Codului Fiscal impusă anul trecut stabilește că o gospodărie individuală nu are voie să vândă vinul decât dacă se auto-rizează. Această modificare se aplică inclusiv acelor producători de struguri care au încheiat contracte de custodie cu procesatorii deoarece nu aveau capacitate de prelucrare.
Birocrația impusă de guvernanți micilor podgoreni se suprapune cu unul dintre cei mai grei ani pentru viticultură. Cifrele oficiale de la Direcția Agricolă arată că, în 2010, producția de vinuri a fost mai mică cu circa 20% față de anul anterior. Podgorenii mai aveau în stoc, la sfârșitul anului, 5.824 vagoane de vin, respectiv 58 mi-lioane litri, față de peste 80 mi-lioane litri de vin în urmă cu un an.
Este încă un efect al complicării regulilor fiscale aplicate micilor producători de vinuri de către un guvern care nu știe măcar să copieze ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene dacă nu este în stare să le adapteze la realitățile românești. Aceiași guvernanți au stabilit ca zeci de mii de viticultori vrânceni să se înregistreze și să depună declarații la Direcția Județeană pentru Accize și Operațiuni Vamale pentru crearea unei baze de date cu gospodăriile individuale, adică podgorenii care produc vinuri doar pentru consumul propriu.
Normele birocratice impuse de guvernanți prin Codul Fiscal îi obligă pe zeci de mii de viticultori să bată drumul până la Focșani pentru a declara că au obți-nut 100 sau 1000 de litri de vin în anul care a trecut. Practic, toate gospodăriile individuale, adică acele gospodării țărănești unde producția este consumată de membrii familiei, trebuie să declare producțiile obținute în fiecare toamnă.
„Gospodăriile individuale care produc pentru consumul propriu bere, vinuri și băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri, au obligația de a depune în acest sens, până la data de 15 ianua-rie inclusiv a anului următor celui în care se produc, o declarație la autoritatea vamală teritorială în raza căreia își au domiciliul”, se arată în normele metodolo-gice la Codul Fiscal.

Restricții la comercializare

Codul Fiscal impune restricții și la comercializarea vinurilor pentru că, deși au voie să îl producă, micii podgoreni nu au voie să vândă în vrac decât antrepozitelor fiscale sau unităților de alimentație publică. Astfel, dacă un focșănean vrea să cumpere un vin de calitate de la un viticultor vrâncean, legea îi interzice acest lucru. Altfel spus, micii producători de vinuri sunt la mâna comercianților de vinuri, cei care pot impune prețuri mici podgorenilor. „Micii producători de vi-nuri liniștite pot comercializa aceste produse în vrac numai către magazine specializate în vânzarea vi-nurilor, către unități de alimentație publică sau către antrepozite fiscale”, arată actul normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?