Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

VIDEO: Nicușor Halici, președintele interimar al PSD Vrancea, după sistarea finanțărilor prin PNDL: „Guvernul sabotează complet dezvoltarea țării!”

Investițiile din Focșani, în pericol!

Bătălia politica pentru preluarea PNL dusă în această perioadă de Ludovic Orban și Florin Cîțu a dus la blocarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) ceea ce arată disprețul guvernanților față de comunitățile locale, susțin social democrații vrânceni. Într-o conferință de presă care a avut loc ieri după amiază la sediul PSD Vrancea, președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici, și primarii Cristi Misăilă (Focșani) și Grigore Mihăeș (Năruja) au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește bugetul anului 2021 despre care au spus că este „dezastruos” și care ar fi principalul motiv pentru care PNDL a rămas fără finanțare în numai câteva luni.

Tragem un semnal de alarmă referitor la bugetul dezastruos pe care România îl are în anul 2021 și prin care am ajuns ca la jumătatea anului Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) să sisteze toate plățile aferente contractelor finanțate prin PNDL. Celebrul Program Național de Dezvoltare Locală care însumează proiecte în valoare de vreo 10 miliarde de euro pentru aproximativ 13.800 de proiecte. În județul Vrancea avem proiecte aflate în finanțare în valoare de 800 de milioane de lei, derulate în toate localitățile, indiferent de apartenența politică a primarilor. Reamintim că în anul 2020 primarii PNL au primit sume imense alocate în mod discreționar de guvernarea liberală. A fost vorba despre o mită electorală prin două alocări bugetare doar către primari PNL”, a afirmat Nicușor Halici.

Deputatul vrâncean a susținut că prin tot ceea ce face „guvernul sabotează dezvoltarea țării”. „Guvernul sabotează complet dezvoltarea țării. În campania electorală se lăudau că va curge lapte și miere și vor deschide șantiere în toată țara. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat și PNL se află la putere de un an și jumătate. În continuare s-a mers doar pe șantierele deschise de guvernarea PSD, iar acum au ajuns să le închidă și pe acestea. Credem că lucrurile pot degenera dacă guvernanții nu vin cu o explicație plauzibilă și un angajament ferm că vor identifica resurse pentru continuarea finanțării proiectelor din PNDL vor avea o reală problemă”, a spus Nicușor Halici.

Primarul municipiului Focșani Cristi Valentin Misăilă a susținut la rândul său că sistarea finanțării la proiectele PNDL va aduce autoritățile locale la un blocaj generalizat. „Sistarea finanțării la PNDL ne aduce într-un blocaj. De fapt pentru municipiul Focșani blocajul este generalizat de această opoziție distructivă PNL-USR-PLUS, care ne-a adus în situația unică în țară după 1989, când bugetul este suspendat și nu poate fi făcută nicio plată și nici nu putem beneficia de încasările care veneau din cote defalcate din impozitul pe venit și TVA. Adresa prin care suntem înștiințați că nu mai sunt bani la PNDL ne-a adus încă într-o situație neplăcută. Avem în derulare un proiect de modernizare străzi finanțat prin PNDL, iar la aceste lucrări astăzi (joi – n.r.) am emis ordin de sistare din două motive: această adresă de la MDLPA și neseriozitatea constructorului căruia am decis să îi reziliez contractul pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale”, a afirmat primarul municipiului Focșani.

Cristi Misăilă a arătat că nu ar trebui uitate promisiunile făcute de către liberali în campania electorală din 2020, cu privire la alocarea de sume prin Compania Națională de Investiții (CNI) pentru finanțarea unor investiții din municipiul Focșani. „Avem peste 52 de proiecte depuse și prinse în lista de sinteză a CNI și la care până în acest moment nu am primit nicio sumă pentru finanțarea acestor lucrări. (…) Ca să nu mai spunem că din cauza blocării bugetului suntem în imposibilitatea de a face plăți către constructori, inclusiv la proiectele cu finanțare europeană. Avem mari probleme, punem în pericol aceste investiții și riscăm să pierdem finanțările inclusiv cele europene. Sunt bani pentru care ne-am bătut foarte mult și am ajuns să nu putem plăti aceste lucrări”, a spus primarul Cristi Misăilă.

La rândul său, primarul comunei Năruja Grigore Mihăeș a precizat că anunțul privind sistarea fondurilor de finanțare a proiectelor derulate prin PNDL arată lipsa de implicare a guvernanților deoarece este vorba de un program foarte bun, destinat dezvoltării comunităților locale, în special celor mici, iar la două luni de la reluarea lucrărilor în acest an „suntem anunțați că nu mai sunt bani”. „Avem proiecte în derulare la Năruja care vizează asfaltarea de drumuri locale, sau alimentare cu apă. PNDL era pentru comunitățile locale mici o sursă de dezvoltare, iar prin această decizie PNL supune localitățile mici la subdezvoltare. Practic, acest guvern nu ne lasă să ne dezvoltăm, încearcă o globalizare a activităților pe care o administrație publică locală le are, ceea ce nu este normal. Sunt primar din anul 2016 și nu s-a mai întâmplat așa ceva, ca la jumătatea anului să fim anunțați că nu mai sunt bani pentru finanțarea unor proiecte aflate în derulare și pentru care s-a alocat resurse financiare”, a precizat primarul comunei Năruja, Grigore Mihăeș.

Social democrații au arătat că PNDL este un program inițiat de PSD, care și-a dovedit utilitatea pentru milioane de români din localitățile țării, în special din mediul rural și din urbanul mic, unde posibilitățile locale de finanțare sunt mult mai reduse. Nu există comunitate locală în România care să nu fi beneficiat măcar de un proiect PNDL prin care a fost ridicat nivelul de civilizație – trotuar, asfalt, apă, canal, gaz, energie electrică, grădiniță, școală. În acest an, alocările pentru PNDL au fost cu premeditare mult mai mici decât s-a consumat anul trecut. Practic, s-au alocat doar 3,8 miliarde lei în 2021, față de 6,6 miliarde lei în 2020 – o reducere cu 42%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?