Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Direcţia Sanitar Veterinară, pericol public


Sacrificările ilegale de animale din nordul județului sunt monitorizate de Serviciul Român de Informații, au dezvăluit surse autorizate din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea (DSVSA). Din cauza grupurilor de interese, DSVSA a ajuns o instituție publică subordonată guvernului care pune în pericol viața locuitorilor județului deoarece nu poate ține sub control tăierile de animale și comerțul cu carne. Anul trecut, dar și în primele zile ale acestui an, polițiști și comisari de la Garda Financiară au descoperit zeci de tone de carne stricată, carne de cal vândută pe post de carne de vită, carne și produse din carne valorificate și depozitate în condiții improprii, abatoare clandestine iar exemplele pot continua. Situațiile nu au fost descoperite de inspectorii DSVSA care au fost chemați doar pentru a asigura incinerarea produselor. Localitățile în care au loc tăieri ilegale sunt Homocea, Corbița dar și Adjud. Oficialii DSVSA spun că medicii verifică activitatea abatoarelor sau magazinelor autorizate și că au fost date sute de amenzi persoanelor din Homocea care transportă ilegal animale pentru sacrificare dar fără rezultat.

Prevederile legii siguranței alimentare ar trebui respectate cu sfințenie de conducerea DSVSA Vrancea. Numai că, în realitate, motivele financiare sau politice ale unor grupuri de interese din cadrul acestei instituții par, dimpotrivă, să îi apere tocmai pe cei care pun în pericol siguranța alimentară a vrâncenilor.
Anul trecut, dar și în primele zile ale anului acesta, în diverse zone ale județului au fost descoperite zeci de tone de carne stricată, carne de cal vândută pe post de carne de vită, carne și produse din carne valorificate și depozitate în condiții improprii, abatoare clandestine. Deși pare greu de crezut, si-tuațiile enumerate mai sus nu au fost descoperite de inspectorii DSVSA ci de inspectorii Gărzii Financiare și de Poliție. Localitățile în care au loc tăieri ilegale sunt Homocea, Corbița, Ploscuțeni dar și Adjud. Sunt localități unde sacrificările ilegale de animale au devenit o tradiție și au ajuns o problemă de siguranță națională.
În ciuda scandalului legat de comerțul cu carne, tăiată legal sau mai puțin legal, prietenul lui Trășculescu, directorul interimar al DSVSA, Mirel Iordache, nu a ținut măcar o conferință de presă în care să ofere explicații referitoare la acest subiect. Directorul DSVSA nu a explicat cum a fost posibil ca de la o firmă din Homocea să fie comercializată carne de cal în loc de carne de vită la firme din București, Constanța, Prahova, Alba.

Garda Financiară și SRI monitorizează siguranța alimentară

Surse din interiorul DSVSA susțin că toate acțiunile de tăieri ilegale de animale și punerea în circulație a unor cantități de carne și produse din carne improprii consumului ce au avut loc în ultima perioadă ar fi fost monitorizate de SRI și de Garda Financiară. Aceste monitorizări au început în vara anului trecut. De asemenea, se spune că ar exista persoane importante care ies cu pachete de carne din sediile comercianților clandestini sau care eludează legea. Mai mult, în DSVSA se vorbește despre o cutumă care ar fi fost impusă de fostul director Ionel Duță, care ar fi interzis orice fel de control sanitar veterinar în zona Adjudului. De această protecție „beneficiază” și așa zișii comercianți din localitatea Homocea, raiul tăie-rilor ilegale de animale și localitatea în care, prin magie, carnea de cal este transformată în carne de vită și vândută oamenilor. Asta numai pe hârtie. De aceeași protecție beneficiază și „afaceriștii” din localitatea Corbița, un alt punct important al sacrificărilor de animale în abatoare clandestine care nu respectă niciuna din normele de securitate alimentară.
Åži pentru ca acest puzzle să aibă și o logică, Ionel Duță a fost reangajat recent pe post de medic veterinar contractual la Adjud.

DSVSA îi apără pe infractori?

Toate aceste lucruri se întâmplă în zona de acțiune a DSVSA Vrancea, fără ca această instituție abilitată prin lege să vegheze la siguranța alimentară, să aibă o reacție. În acest context se naște o întrebare. Cum este posibil ca SRI și Garda Financiară, instituții cu alte atribuții decât siguranța alimentară, să intervină în cazul tăierilor ilegale iar DSVSA nu? Cum este posibil ca DSVSA să afle despre aceste situații de la cele două instituții amintite mai sus?  Nu știm răspunsul și probabil că nu îl vom afla, oficial, niciodată. Neoficial, însă, se pare că, din cauza unor interese obscure de grup, medicii veterinari nu își pot desfășura activitatea conform fișei postului. Mulți dintre medici spun supărați pe la colțuri că nu de puține ori au fost împiedicați de persoane importante din condu-cerea DSVSA să își exercite profesia atunci când au descoperit nereguli în comercializarea cărnii și a produselor din carne, în special în zona Adjudului.Mai mult, în afară de intervențiile „ve-nite de sus” pentru a nu confisca carnea și a nu-și face meseria, medicii veterinari vrânceni sunt împiedicați de pedeliștii din fruntea instituției să își desfășoare activitatea prin reducerea cotei de combustibil sau amenințări cu reorganizarea. Încă de pe vremea când DSVSA era condusă de Mariana Ama-ricăi, medicilor veterinari   le-au fost reduse cotele de carburanți, situație în care medicii merg pe teren cu mașinile personale. Mai nou, aceștia sunt amenințați de conducere că vor avea loc restructurări și că DSVSA va avea o nouă organigramă cu mai puține posturi, iar primii care vor pleca sunt cei care sunt incomozi pentru conducerea pedelistă. „Cum este guvernarea așa este și ma-nagementul la DSVSA”, a concluzionat, supărat, unul dintre medicii veterinari vrânceni.

Veterinarii spun că dau sancțiuni

Purtătorul de cuvânt al DSVSA, Iulian Cucoli, recunoaște existența unor probleme cu sacrificările ilegale din zona Homocea și spune că medicii veterinari acționează pentru ca produsele alimentare neco-respunzătoare să nu ajungă în magazine. El a precizat că medicii veterinari verifică activitatea din abatoarele și magazinele care sunt auto-rizate și trebuie să respecte condițiile legale pentru vânzarea produselor alimentare. Chiar și în aceste cazuri, veterinarii nu pot verifica întotdeauna dacă un proprietar de magazin face cârnați în bucătăria proprie și apoi îi scoate la vânzare. „În Vrancea nu au fost pro-bleme cu comercializarea cărnii de cal, asemenea cazuri s-au înregistrat în alte județe. În Vrancea, medicii veterinari și-au făcut datoria și nu a ajuns în comerț carne de cal. La Homocea, problemele sunt cu tăierile ilegale de animale, care sunt de dinainte de 1989. Noi nu avem autoritate să intrăm în curtea omului dar avem sute de amenzi date pentru transporturi ilegale de animale la Homocea și care nu au fost încasate”, a afirmat Iulian Cucoli.

Zeci de tone de carne, confiscate de Poliție și Garda Financiară

În anul 2010 polițiștii vrânceni au participat la mai multe acțiuni și controale în urma cărora au fost confiscate 16.420 kg de carne. Cu această ocazie au fost cer-cetate 31 de persoane, 5 dintre acestea fiind arestate. Tot în 2010 au fost organizate și executate 109 controale, pe această linie de muncă, dintre care 37 au vizat zona din nordul județului.
Vă reamintim că, săptămâna trecută, patru bărbați din Homocea au fost prinși în flagrant de polițiștii din Adjud, chiar în timp ce aruncau pe malul Siretului șase capete și mai multe intestine de vită. Autoutilitara a fost indisponibilizată pentru cercetări, iar polițiștii din Adjud, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu Vrancea continuă să facă verificări.
La începutul lunii decembrie a anului trecut, trei persoane din Ploscuțeni și Homocea au fost reținute de procurori, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, fiind suspectate de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată și înșelă-ciune cu privire la calitatea mărfurilor. Persoanele reținute au fost acuzate că vindeau carne de cal, care în documente era trecută ca fiind carne de vită. Suspecții ar fi sacrificat mai multe animale, obținând astfel aproximativ 30 de tone de carne de cal, pe care au valorificat-o la București, dar și în județele Constanța, Prahova și Alba. Animalele au fost sacrificate chiar la domiciliile suspecților, pe tot parcursul anului 2010.
Pe 13 ianuarie, Garda Financiară Vrancea a confiscat, aproape o tonă de carne de porc și vită de la un magazin din Adjud, situat aproape de piață. S-a descoperit că în magazin se comercializa carne fără acte, ba mai mult, carne alterată și depozitată în condiții insalubre.

Cea mai mare parte a activității privind siguranța alimentară desfășurată de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea ar trebui să se ghideze după Legea 150 din 2004, privind siguranța alimentelor. Această lege arată că pentru asigurarea siguranței alimentelor trebuie respectate următoarele cerințe: alimentele nu trebuie puse pe piață dacă nu sunt sigure; alimentele sunt considerate nesigure, dacă sunt dăunătoare pentru sănătate sau inadecvate consumului uman; pentru a stabili dacă un aliment este dăunător pentru sănătate, trebuie avute în vedere efectele probabile imediate, sau pe termen scurt, sau pe termen lung ale acelui aliment asupra sănătății persoanei care îl consumă; pentru a determina dacă un aliment este sau nu inadecvat pentru consumul uman, trebuie să se analizeze dacă alimentul este inacceptabil pentru consumul uman în conformitate cu destinația sa, din punct de vedere al contaminării, determinate de factori externi sau nu, de alterare, deteriorare sau degradare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?