Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Încep lucrările la „Vrancea Curată“


Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a semnat ordinul de începere a primului contract din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul  Vrancea”- Vrancea Curată. Contractul de prestări servicii vizează „Asistența tehnică pentru acordarea de sprijin în gestionarea și implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor” și a fost atribuit, prin licitație, societății KPMG România SRL. 

Contractul a fost semnat în luna decembrie de către președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și prevede efectuarea de către societatea contractantă a serviciilor de ela-borare a documentațiilor de atribuire pentru contractarea serviciilor de colectare a deșeurilor municipale. Societatea va asigura asistența tehnică de specialitate în eva-luarea ofertelor; va elabora documentația de atribuire a contractului privind managementul și operarea noului Centru de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret. 
Președintele Marian Oprișan a arătat, încă de la începutul proiectului „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor”, că protecția mediului reprezintă o preocupare majoră a Consiliului Județean, gestionarea integrată a deșeurilor pe raza întregului județ fiind o prioritate în acest domeniu. Contractul de finanțare al proiectului „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor”cu o valoare de 43,4 milioane euro a fost semnat pe data de 5 noiembrie 2009.

Proiectul a fost blocat de puterea portocalie

Urmare a unor tergiversări ale reprezentanților Ministerului de Finanțe din Vrancea, drumul firesc al acestui proiect a fost frânat cu aproximativ nouă luni de zile. Fișele de achiziție ela-borate de către consultanții angajați de Ministerul Me-diului și Pădurilor în ve-derea realizării proiectului au fost contestate de către reprezentantul Direcției Generale de Finanțe Publice (DGFP) Vrancea, chiar dacă acestea erau identice cu  cele folosite de către alte Consilii Județene care implementează, la rândul lor, astfel de proiecte. În cele din urmă, în baza unui protocol semnat între Ministerul Mediului și Pădurilor, ANRMAP și UCVAP, procedurile au fost reluate și, după aproape 12 luni, proiectul european în va-loare de 43,446 milioane euro a fost deblocat. „Acest proiect a fost boicotat  de niște tovarăși de la PDL Vrancea foarte interesați de acest proiect, nu mi-au ascuns nici mie acest lucru”, a afirmat Marian Oprișan.

Vrancea Curată, proiect pilot pentru gestionarea deșeurilor

„Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor” a fost un proiect pilot aferent domeniului de gestionare al deșeurilor din România, fiind exemplu de bună practică pentru restul județelor din România. Vrancea s-a aflat în primele trei județe din țară care au primit aprobarea Comisiei Europene privind implementarea „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor” dintr-un portofoliu de 38 de proiecte depuse spre finanțare. Alături de alte măsuri, proiectul prevede și finanțarea costurilor de igienizare și închidere a 200 de gropi de gunoi rurale care sunt neconforme cu normele U.E.
Proiectul „Vrancea Curată” prevede înființarea unor gropi de gunoi ecologice, închiderea vechilor gropi de gunoi și curățarea deșeurilor din mediul rural. Proiectul cuprinde măsuri de separare, colectare, transport, transfer, tratare, reciclare și depozitare a deșeurilor. Prin acest proiect vor fi închise și acoperite trei depozite urbane, se va asigura închiderea și acoperirea a opt depozite rurale și curățarea a 192 depozite rurale, după care vor fi acoperite cu iarbă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?