Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Şcoala campionilor


La Åžcoala „Mihail Armencea” din Adjud învață mai mulți copii, care au obți-nut premii și medalii la diferite concursuri sportive, unii dintre ei fiind chiar campioni naționali. Ei sunt o mândrie pentru unitatea școlară în care învață. Sporturile care au adus cele mai multe medalii pentru elevii campioni sunt: judo, tenis, fotbal, atletism și aruncarea cu sulița.

Echipa de judo a Adjudului este destul de cunoscută în Vrancea pentru reușitele sale și mai ales pentru profesionalismul antrenorului Ioan Ciupitu, unul dintre cei mai experimentați din Vrancea. Fiica sa, Diana Ciupitu, elevă în clasa a VIII-a, la Åžcoala „Mihail Armencea”, a obținut numeroase medalii la concursuri naționale. Eleva a devenit, anul acesta, vicecampioană la categoria U15 la naționala de la Miercurea-Ciuc. Eleva se mândrește cu 15 medalii de aur câștigate prin muncă la diferite campionate naționale sau concursuri interjudețene. În 2009, a obținut aur la Cupa Harghitei și Cupa Miercurea Ciuc, iar în anul 2008, sportiva a primit diploma de merit pentru activitatea sportivă remarcabilă la Clubul Sportiv Åžcolar (CSS) Adjud. Diana povestește că la vârsta de 8 ani a luat primul contact cu acest sport, iar această pasiune a moștenit-o de la tatăl său, care iubește judo-ul foarte mult. „Am început să practic judo pe la 8-9 ani, deoarece tatăl meu mi-a inspirat curiozitatea în ceea ce privește acest sport. Mi-a fost foarte greu la început, fiindcă este un sport greu pentru o fată, dar pe parcurs a devenit unul dintre cele mai importante lucruri din viața mea”, a spus eleva și sportiva Diana Ciupitu. Pe lângă practicarea acestui sport, eleva concurează, de patru ani, și la concursul cu tema diversității, care are loc la Tulcea și unde se pune accent pe legătura dintre etnii. Anul acesta s-a clasat pe locul al II-lea. Diana mărturisește că deși dorește să devină antrenoare de judo, este pasionată și de limba română și engleză.

Sporturi speciale pentru școală

Cristian Enache, elev în clasa a IV-a la Åžcoala „Mihail Armencea”, a obținut multe medalii cu ajutorul tenisului, pe care îl practică de la vârsta de 6 ani, la îndemnul mamei sale. Sportivul a câștigat locul I la Circuitul „Dacia- România-Vrancart-Trotușul” din primăvara acestui an și a câștigat Cupa Consiliului Județean Bacău. Băiatul, de numai 10 ani, s-a clasat pe locul III la Cupa Vrancart, la Trofeul „George Bucuroiu-Fischer” și la Trofeul „Elisa”, competiție care a avut loc la Bacău. După spusele directoarei școlii adjudene, Reta Strat, elevul este foarte bun și la matema-tică, având rezultate remarcabile. Pe lângă acestea, lui Cristian îi mai plac limba română și desenul, deoarece îți „pun la muncă” imaginația, iar pe viitor visează să ajungă un antrenor de tenis recunoscut și admirat de toți românii. Narcis Samson, elev în clasa a IV-a la aceeași școală, s-a clasat pe locul I la 50 m viteză la Memorialul „Ovidiu Gavrilă” și cros-rezistență 800 de metri la Sfântu Gheorghe, unde a avut loc o etapă zonală din cadrul campionatului Național de atletism pentru copii de categoria I și II. Au participat peste 100 de copii din județele Brașov, Vrancea, Bacău, Harghita și Covasna, ambele concursuri având loc în acest an. Elevul a fost orientat spre acest sport de către mama sa, dar și de profesorii de sport ai școlii. Lui Narcis îi plac matematica, limba română și educația plastică și vrea să devină antrenor de atletism, atunci când va crește mare. Åži fotbalul ocupă un loc important în cadrul școlii, deoarece în data de 11 decembrie a acestui an, echipa de fotbal a unității de învățământ a câștigat Cupa de minifotbal a municipiului Adjud. Competiția a adunat toate unitățile școlare din municipiu, iar învingătorii, antrenați de profesorul Mihai Filimom, vor participa la faza județeană, care va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie 2011. Practicarea acestui sport l-a clasat pe elevul Mihăiță Sereda, de 10 ani, pe locul I la Cupa Fan Club Steaua, unde a participat cu echipa de juniori a CSM Adjud, la începutul acestei luni, la Mărășești. Aruncarea cu sulița este un punct forte pentru elevul Alexandru Novac, de 14 ani, care a obținut locul I la Campionatele Naționale de la București, la categoria U13, în 2009 și 2010. Colectivul profesoral al școlii „Mihail Armencea” se mândrește cu astfel de elevi, care muncesc dublu față de alți copii, pentru a fi campioni atât la sporturile pe care le practică, cât și la învățătură. „Sunt foarte mulțumită de acești copii talentați și silitori, care ajută la îmbunătățirea reputației școlii și «ne umplu» de mândrie atât pe noi, profesorii, cât și pe părinții lor”, a precizat Reta Strat, directorul Åžcolii adjudene „Mihail Armencea”.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?