Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Baroul paralel interzis, acces în avocatură numai cu examen


Din data de 28 decembrie a.c., odată cu publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor Legii Avocaților, Barourile paralele sunt interzise. Noua lege aduce schimbări și pentru accesul în profesia de avocat care se face numai pe bază de examen.

Marți a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea privind modificarea și completarea Legii 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Noile reglementări aduc vești proaste pentru avocații din barourile paralele, care vor fi interzise. „Constituirea și funcționarea de barouri în afara Uniunii Naționale a Barourilor din România sunt interzise. Actele de constituire și de înregistrare ale acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatată și din oficiu”, se arată în articolul 1 al noii legi. Vrancea este unul dintre județele în care unii avocați au preferat să facă parte dintr-un barou paralel. Avocatul Ticu Burcă, decanul Baroului Vrancea, spune că astfel de practici au apărut în mai multe județe și în special în cele cu potențial economic mai mare. „Aceștia nu mai practică sub numele de avocați dar reușesc să îi păcălească pe oameni, care le fac împuterniciri la notar. Nici înainte nu aveau voie”, ne-a spus Ticu Burcă. O nouă reglementare care este prevăzută în noua lege se referă la primirea în profesia de avocat care se va face numai pe bază de examen. Astfel, judecătorii, procurorii sau fostele cadre din poliție care înainte intrau în barou numai pe baza unei cereri care era luată în discuție în cadrul Consiliului Baroului, acum vor susține examen. „Calitatea de avocat se dobândește în baza unui examen organizat de UNBR, anual și la nivel național, potrivit prezentei legi și Statutului Profesiei de Avocat sau prin promovarea examenului de absolvire a Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților în condițiile prevăzute de Statutul profesiei de avocat”, se menționează în articolul 19, alineatul 1. De asemenea, calitatea de avocat definitiv se obține în urma unui exa-men organizat tot de UNBR. Anul acesta, Baroul Vrancea a fost luat cu asalt de cereri din partea celor care au dorit un post de avocat în barou și legea le permitea să intre fără examen. Astfel mai mulți judecători și procurori, în multe cazuri care nu sunt din județ, au fost acceptați pe lista avocaților incompatibili din județul Vrancea. Noua lege introduce și criterii de incompatibilitate ale avocatului. Astfel, este interzis să pledeze la instanțe unde avocatul are rude de până la gradul 3 inclusiv ce ocupă funcția de avocat sau procuror. Interdicția este valabilă pentru DNA, DIICOT și Înalta Curte de Justiție. De asemenea, avocatul care este fost judecător nu poate depune concluzii la instanța unde a funcționat, iar avocatul-fost procuror nu poate acorda asistență la unitatea de parchet unde a activat.

Amenințarea avocatului te costă libertatea

Clienții care amenință apărătorii și /sau oricare altă persoană care aduce injurii avocatului care este în timpul atribuțiilor sale de serviciu, pot face închisoare. Noua lege spune la articolul 37 alineatul 2, că „amenințarea săvârșită împotriva avocatului în timpul exercitării profesiei și în legătură cu aceasta, se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă”.  Decanul Baroului Vrancea spune că „nu prea” au fost cazuri de avocați amenințați în Vrancea și că este normal ca între apărător-client sau alte părți dintr-un dosar să apară unele divergențe și discuții.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?