Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

12 factori au cauzat prăbuşirea avionului prezidenţial polonez


Prăbușirea avionului prezidențial polonez în aprilie, la Smolensk, în vestul Rusiei, a fost cauzată de 12 factori, a afirmat reprezentantul Poloniei în Comisia Interstatală de Aviație (IAC), Edmund Klich, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
În octombrie, Edmund Klich a primit un raport tehnic de la IAC privind prăbușirea avionului în apropierea orașului rus Smolensk, în care au murit președintele polonez de atunci, Lech Kaczynski, și alte 95 de persoane. Polonia speră să facă public raportul în ianuarie.
„Nu unul, ci 12 factori au dus la prăbușirea avionului. Numărul greșelilor și încălcărilor din timpul pregătirilor și al zborului este terifiant”, a declarat Klich, într-un interviu pentru cotidianul Rzeczpospolita.
El a precizat că vremea era nefavorabilă, iar echipajul nu avea nicio șansă să aterizeze în siguranță.
„Chiar dacă avionul ar fi atins pista, ar fi fost avariat la aterizare, deși, sigur, în acest caz ar fi fost mai puține victime”, a adăugat el.
Anchetatorul polonez a afirmat că „un bărbat responsabil cu aviația militară poloneză” a încercat să exercite presiuni asupra sa astfel încât să acuze Rusia pentru prăbușire.
Avionul învechit de tip Tu-154, având la bord o delegație poloneză de nivel înalt, s-a prăbușit după ce a atins copacii, pe o ceață densă, la 10 aprilie, provocând moartea celor 88 de pasageri și opt membri ai echipajului.
Delegația mergea la o ceremonie de comemorare a masacrului de la Katin din 1940, în care peste 20.000 de ofițeri polonezi au fost executați de forțele sovietice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?