Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Oi otrăvite cu Furadan


Zece oi au murit, sâmbătă seara, în satul Călienii Vechi, după ce au mâncat semințe de floarea soarelui otrăvite. Alte 20 de animale au fost salvate de medicii veterinari ajunși la fața locului. Proprietarul animalelor spune că vărul său a pus intenționat otrava între terenul său și o bucată de stufăriș. Soția acuzatului neagă și spune că familia sa nu deține semințe tratate. „Deocamdată, la noi nu a fost depusă nicio plângere, dar dacă partea vătămată va face acest lucru, vom face verificări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul și cine a pus acele semințe tratate”, a spus șeful de post din comună. Analizele toxicologice vor stabili cu ce substanță au fost tratate semințele, urmând a se stabili și cine este făptașul.

Un bărbat din Călienii Vechi, comuna Nănești, își acuză vărul că i-a otrăvit mai multe oi. Costel Branchi susține că, sâmbătă seara, câteva din cele 500 de oi pe care le are, 400 ale sale și 100 adunate de prin sat, au început să moară. Åži-a dat seama imediat că acestea au fost otrăvite, așa că a anunțat medicul veterinar. Cu ajutorul acestuia, a reușit să salveze 20 de animale, în timp ce alte 10 au murit. Bărbatul spune că vărul său, Lică Negrea, a fost cel care a pus se-mințe de floarea soarelui tratate, cu intenția de a-i omorî animalele. „Eram pe aici prin zonă cu animalele la păscut, pe un teren inundabil. Aici, vărul meu are o bucată de vie, dar am și eu teren. Zona  a fost inundată și nu s-a făcut nimic, este mai mult stufăriș. Oile nu intră în vie, că nu au ce mânca. L-am văzut pe el când a trecut pe lângă mine cu bicicleta pe care avea și un sac. M-am gândit că se duce la pământul lui. La scurtă vreme, am văzut oile adunate toate într-un loc și mâncau ceva. Când am ajuns lângă ele, unele deja mâncaseră floarea soarelui tratată și pur și simplu au început să moară”, a povestit bărbatul. Costel Branchi a sunat imediat la poliție, dar și la medicul veterinar, care a ajuns foarte repede la fața locului. 10 dintre animale nu au mai putut fi salvate, în timp ce alte 20 au fost tratate de medic și și-au revenit. „A venit medicul veterinar și am reușit să le salvăm, că altfel mureau toate. A pus acolo floarea soarelui tratată și din ce am înțeles, ar fi furadan. Nu am stricat absolut nimic și nu înțeleg de ce atâta răutate. Dacă am făcut ceva ce nu trebuia, era indicat să sune la poliție, dar nu să-mi otrăvească animalele! Noi suntem veri și am avut mereu probleme cu el. Nu i-am stricat nimic și nu am făcut nimic rău. Mă chinui pentru o bucată de pâine și alții fac un rău așa de mare. Dacă le pierdeam pe toate, noroc că le-am văzut la timp”, a mai spus Costel Branchi.

Acuzații respinse

Vărul său, Lică Negrea era plecat din localitate, ieri, dar am găsit-o pe soția  acestuia, Anița. Femeia susține că soțul său nu are nicio legătură cu acest caz și că între ei și familia Branchi este o pro-blemă mai veche. De asemenea, ea a mai spus că acel teren le aparține și chiar dacă a fost inundat, acest lucru nu dă dreptul nimănui să pască oile pe el. „Nu este adevărat așa ceva. De unde să avem noi semințe de floarea soarelui tratate? Soțul meu a fost acolo, dar nu ca să-i otrăvească lui oile, ci ca să aducă niște frunze de varză pentru păsări. Pe ei îi știe toată lumea de stricători și acum spun că soțul meu a făcut asta. Cu toată lumea sunt certați. Nu avem semințe tratate și nici nu am avut. Cu ei este altă poveste și nu le mai ajunge nimic. Via noastră de acolo a fost muncită, dar nu s-a făcut nimic din cauza apei. Să-și vadă de treabă, că nu am făcut noi nimic”, a spus Anița Negrea.
De cealaltă parte, Costel Branchi spune că vărul său a creat probleme la toată lumea și că a stricat toate culturile oamenilor. 

Nu a depus plângere la poliție

Familia Branchi nu a depus, până acum, nicio plângere la poliția din comună, pe motiv că vrea ca acest caz să ajungă direct la procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. „Nu am depus plângere până acum pentru că nu vreau să depun aici, la postul de poliție. Vreau să merg direct la Parchet, ca să nu mai poată nimeni să facă nimic. Nimeni nu și-a dat interesul în acest caz, dar văd că promovați sunt toți. În cursul acestei săptămâni voi ajunge la Parchet. Să vedem și care vor fi rezultatele analizelor. Nu se poate așa ceva. Noi ne chinuim ca să avem cu ce ne ține copiii la școli și alții vor să ne nenorocească. Trebuie să se facă dreptate”, a spus Valentina Branchi.
Faptul că nu s-a depus nicio plângere a fost confirmat și de șeful de post din comuna Nănești, Traian Sava, care a spus că cercetările în acest caz continuă și în funcție de rezultatele analizelor se vor lua și măsurile corespunzătoare. „Noi am fost sesizați prin apel 112, în jurul orei 16.20, cu privire la faptul că o persoană ar fi pus semințe tratate pe un teren din zona Gura Putnei, din Călienii Vechi. Când am ajuns la fața locului, câteva dintre animale erau în agonie, iar unele au și murit. Deocamdată, la noi nu a fost depusă nicio plângere, dar dacă partea vătămată va face acest lucru, vom face verificări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul și cine a pus acele semințe tratate. Urmează ca medicul veterinar să stabilească ce au mâncat animalele, deoarece cu privire la acest lucru nu ne putem noi pronunța”, a spus agent șef principal Traian Sava, șeful Postului de Poliție din Nănești.

Probe pentru analiza toxicologică

O oaie, dar și capetele celorlalte animale moarte au ajuns la laborator pentru examinarea toxicologică. „Am reușit să salvăm cam 20 de animale, iar alte opt au murit. După simptomele pe care le aveau, credem că este vorba de o intoxicație cu semințe tratate, dar nu știm deocamdată despre ce substanță este vorba. Au fost luate probe de la animalele moarte și duse la laborator pentru examinarea toxicologică. Examinarea va fi completă, pentru a elimina orice suspiciune. Deja am discutat cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și s-a format o comisie care va analiza acest caz, iar de mâine (astăzi – n.r.) vom începe”, a declarat medicul veterinar Valentin Taban.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?