Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

ENET se modernizează cu bani europeni


Prețul gigacaloriei plătit de focșăneni va crește numai în funcție de prețul la gaz, eli-minând costurile cu întreținerea rețelei și repararea conductelor, după implementarea proiectului de reabi-litare și modernizare a sistemului de termoficare urbană. Consiliul Local a aprobat, ieri, aplicația de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în sco-pul conformării la legislația de mediu și creșterea eficienței energetice”. Doar consilierii PDL nu au fost de acord ca ENET să obțină peste 17 mi-lioane de euro din fondurile nerambursabile europene.
Proiectul are o va-loare de 35 milioane euro fără TVA și este finanțat în proporție de 50% de Uniunea Europeană, 45% din bugetul de stat și 5% cofinanțare de la bugetul local. Primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi, le-a spus consilierilor că este „păcat să nu profităm de banii UE în condițiile în care cofinanțarea este de 5% de la bugetul local”.
Conform proiectului, pe perioada 2010 – 2013, vor fi investiți bani pentru moder-nizarea CET Focșani, demolarea CET-ului vechi și modernizarea a 50% din rețeaua de încălzire. Directorul ENET, Valter Popescu, a precizat că, după mo-dernizare, prețul la căldură va crește doar în funcție de prețul la gaz.
„Această modernizare nu se face pentru ENET. Reabilitarea este pentru populație. Municipalitatea este actorul principal și nu ENET. Rețeaua de încălzire a orașului este din anii 70 și nu poate să ducă la nesfârșit. În aceste condiții, cheltuiala cu reparațiile și întreținerea se reflectă în factura populației. Ori, în momentul reabi-litării, prețul la căldură va crește doar în funcție de prețul la gaz”, a spus Valter Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?