Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Cum se cumpără stagiul de cotizare pentru pensie


Doi vrânceni au încheiat contracte pentru plata retroactivă a contribuțiilor sociale pentru pensii. Persoanelor în cauză le lipseau perioade scurte de timp din stagiile de cotizare pentru a putea primi pensiile, unu și respectiv trei ani.
Conform Ordonanței de Urgență 94/2010, persoanele care, în perioada 2005-2010, nu și-au achitat contribuția la pensia de stat pot plăti retroactiv sumele datorate până la sfârșitul acestui an. Plata se va aplica pentru perioada octombrie 2005-decembrie 2010, pe cel puțin cuantumul salariului minim din fiecare an.
Măsura este în avantajul persoanelor cărora le lipsesc câțiva ani pentru a îndeplini condițiile de pensionare. Însă sumele plătite sunt consistente deoarece valoarea contribuțiilor se indexează cu indicele de inflație, care crește în fiecare zi. De exemplu, pentru luna ianuarie 2007, contribuția de asigurări sociale este de 113 lei însă, adăugând inflația, suma care trebuie plătită depășește 142 lei, în funcție de data la care se încheie contractul. Cei care au nevoie de toți cei cinci ani trebuie să scoată din buzunar aproape 10 mii de lei pentru această perioadă de contribuții.

Cum se calculează contribuțiile

Un calcul simplu arată că o persoană care mai are nevoie de trei ani la stagiul de cotizare și plătește, pentru perioada 2006-2008, trebuie să achite circa 5200 lei, în funcție de data efectivă la care încheia contractul. Ulterior,  prin pensia pe care o va obține, persoana își recuperează investiția. Dacă primește o pensie de circa 400 lei/lunar, atunci cei 5200 lei îi recuperează într-un an și o lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?