Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Persoanele care nu au cotizat la pensii pot plăti retroactiv


Persoanele care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii vor avea dreptul să plătească retroactiv, dar numai pentru ultimii cinci ani, în baza unei ordonanțe de urgență adoptată ieri.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contribuției de asigurări sociale, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. (…) Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea în sistemul public de pensii, cu plata corespunzătoare a contribuției de asigurări sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculați de la data încheierii contractului de asigurare socială”, se arată în ordonanță.
Cei interesați trebuie să plătească între 27,5 și 31,5% din valoarea salariului lunar minim brut pe țară, așa cum a fost reglementat prin acte normative din 2005 și până acum, sumă care va fi „actualizată” cu indicele de inflație.
Sumele vor fi plătite la bugetul de pensii fie într-o singură tranșă, fie eșalonat, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010.
La începutul lunii august, Asociația Românilor din Italia a solicitat Ministerului Muncii găsirea unei soluții pentru ca românii care au muncit fără forme legale să-și poată achita retroactiv contribuțiile la pensie, pentru completarea stagiului de cotizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?