Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Proiectul Vrancea Curată va fi finalizat anul acesta

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea” este realizat în proporție de 95 la sută și va fi finalizat anul acesta. Președintele Marian Oprișan a declarat în cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Județean de anul trecut, că proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”, cunoscut sub numele „Vrancea curată”, va fi finalizat în cele mai bune condiții. Proiectul „Vrancea Curată” este unul din cele mai importante proiecte de investiții, care se derulează la nivelul tuturor localităților vrâncene. Marian Oprișan a precizat că acest proiect a fost blocat ani de zile de guvernul Boc, dar și de Cristina Trăilă, fostul președinte al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP). „ Vreau să asigur cetățenii județului Vrancea că acest proiect privind managementul deșeurilor va fi finalizat și nu vor exista probleme, iar cetățenii din Vrancea se vor bucura de un județ curat și bine administrat”, a afirmat Marian Oprișan.

Șeful administrației județene a mai spus că proiectul este blocat de mai bine de doi ani de primarii liberali în comunele Țifești și Ciorăști, care au refuzat să pună la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer. Marian Oprișan i-a cerut directorului Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, să explice cum a fost posibil acest lucru. „Din cele 68 de comune care trebuiau să dea suprafețe de teren în administrarea Consiliului Județean Vrancea, două comune, respectiv Ciorăști și Țifești, începând din 2015 și până în prezent, nu și-au asumat responsabilitatea și hotărârea luată în cadrul Asociației intercomunitare Vrancea Curată, de a pune la dispoziția Consiliului Județean suprafețele necesare pentru construirea punctelor de colectare. După mai multe demersuri, Consiliul Județean a fost obligat să dea în judecată cele două comune. Deși s-a câștigat în instanță până la nivel de Curte de Apel, nici până la această dată cele două localități nu au predat terenurile administrației județene. Întârzierea în construirea punctelor de colectare se datorează celor două localități. Acest proiect nu poate fi raportat decât la 68 de unități administrativ teritoriale și cu 587 puncte de colectare, altfel, proiectul ar deveni neeligibil”, a explicat Romeo Iordache.

 

Faza I a proiectului „Vrancea Curată“ a fost finalizată

Consiliul Județean Vrancea a anunțat că a finalizat Faza I a proiectului „Sistem de management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vrancea”. Valoarea totală a Fazei I a Proiectului, fără TVA, este de 59.130.083,00 lei. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare. În Faza 1 a proiectului, care s-a închis la 30.06.2016, au fost finalizate cele mai multe dintre contracte, fiind îndepliniți majoritatea indicatorilor fizici ai proiectului: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au finalizat lucrările la Celula 1 de depozitare a deșeurilor și la Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, s-au construit Stațiile de transfer de la Focșani – Golești, Adjud și Vidra, precum și cele 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la Focșani – Mîndresti (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești.

Indicatorii de performanță ai proiectului vor fi îndepliniți la finalizarea celei de a 2-a Faze a Proiectului după cum urmează: gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, gradul de acoperire a colectării în zona rurală va fi de 90%, va fi introdus în zona rurală sistemul de colectare separată a deșeurilor din ambalaje și biodegradabile, volumul deșeurilor mixte la depozitele de deșeuri va fi redus cu 40%. De asemenea, a fost lansat proiectul „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”. Valoarea totală a Contractului de Finanțare inclusiv TVA este de 47.485.565,05 lei din care valoarea totală eligibilă este de 39.714.437,01 lei, finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune în suma maximă de 36.211.305,94 lei și valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului în suma de 739.006,25 lei. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?