Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Proiecte şi lipsuri materiale pentru justiţiari


Ziua Europeană a Justiției Civile a deschis porțile parchetelor și instanțelor din județ.Vrâncenii nu s-au arătat interesați de activitatea magistraților. Tribunalul Vrancea a pus la dispoziție justițiabililor materiale informative și a lansat proiectul „Să cunoaștem profesiile juridice/conexe” în liceele din oraș.

Instanțele și parchetele au fost, ieri, în sărbătoare și și-au deschis porțile pentru vizitatori, cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile. Vrâncenii nu s-au arătat foarte interesați și doar cei care au avut afa-ceri judiciare au trecut pe la sediile instituțiilor. Pe holurile Tribunalului Vrancea au fost puse la dispoziția justițiabililor materiale informative. „Astăzi se marchează Ziua Europeană a Justiției Civile care coincide cu Ziua Armatei. Sperăm ca materialele infor-mative puse la dispoziția justițiabililor să constituie un punct de plecare în formarea acestora, referitoare la funcționarea justiției la nivel european. Astăzi începe și derularea proiectului «Să cunoaștem profesiile juridice/conexe». La această întâlnire vor fi distribuite participanților mate-riale informative furnizate de reprezentanții Comisiei Europene în România”, a declarat Carmen Danțiș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea. Proiectul Tribunalului Vrancea, lansat cu această ocazie, a prins foarte bine în rândul elevilor din anii terminali de la Liceul Pedagogic și Colegiul „Unirea” din Focșani. Dacă inițiatorii proiectului s-au gândit la o grupă de 20 de elevi, așteptările au fost depășite, înscriindu-se la întâlniri aproape o sută de liceeni. La întâlnirea cu elevii, de ieri, au fost prezenți din partea instanței purtătorul de cuvânt Carmen Danțiș și vicepreședintele Tribunalului, judecătorul Costică Diță. Întâlnirile vor continua pe parcursul mai multor săptămâni cu reprezentanți ai profesiilor juridice sau conexe.

În așteptarea noii construcții…

În timp ce la Tribunalul Vrancea justițiabilii au beneficiat doar de materiale informative, cei care au avut de rezolvat treburi pe la Parchet au avut ocazia să viziteze clădirea și să se informeze cu privire la circuitul dosarelor. Din păcate, nici aici lumea nu s-a înghesuit să afle tainele procurorilor sau ale clădirii procuraturii. Clădirea în care se desfășoară activitatea procurorilor este un fost conac boieresc care nu mai co-respunde de multă vreme actualelor ce-rințe. Astfel, dosarele zac înghesuite  într-o arhivă de doar câțiva metri pătrați iar camera de corpuri delicte sau pentru arestați lipsește cu desăvârșire, deși prim-procurorul Ion Lefter se zbate de mai multă vreme pentru construcția unui nou sediu chiar în apropierea celui actual. Terenul a fost cedat de Consiliul Local dar ulterior, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, căruia i-ar aparține terenul folosit la practică de elevi, a cerut anularea actului administrativ. La Tribunalul Vrancea acțiunea a fost respinsă iar reclamantul a atacat cu recurs la Curtea de Apel Galați, această hotărâre. Toată această judecată întârzie construcția unui nou sediu pentru Parchetul Județean și Local Focșani. „De un an și două luni de chinuim să începem o construcție. Am pierdut și finanțarea pe anul acesta. Nu-l vrem pentru noi, vrem să facem o instituție. La anul trebuie s-o luăm de la capăt ca să putem intra în proiectul de buget”, a declarat Ion Lefer, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. În timp ce la instanță s-a invocat că terenul respectiv ar folosi ca material didactic pentru elevi, pe el fiind o livadă, în realitate, terenul reprezintă o „plantație” de garaje ale unor persoane importante. O altă problemă cu care se confruntă parchetele din Vrancea este  lipsa de personal. O mână de procurori soluționează mii de dosare. „La capitolul resurse umane stăm destul de rău. La sfârșitul anului o să rămânem 21 de procurori dintr-o schemă de 33, cu 17.000 de dosare de cercetat. Sunt peste 2.000 de dosare de procuror, ceea ce înseamnă ca unul ar trebui să soluționeze în medie zece pe zi”, ne-a mai spus procurorul Paul Mihăilă, șeful Secției de Urmărire Penală a Parchetului Județean. Procurorii vrânceni sunt pe primul loc în rândul parchetelor de pe raza Curții de Apel Galați, ca număr de cauze soluționate în materie de corupție și cu cel mai mare număr de dosare mai vechi de șase luni. Prim-procurorul Lefter a mai declarat că unul dintre obiectivele pentru viitor rămâne verificarea dosarelor vechi dar și infracțiunile de corupție care sunt cauze complexe și greu de probat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?