Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Educaţie în condiţii grele


Săli de clase improvizate într-un corp de clădire și grupuri sanitare vechi de câteva zeci de ani. Este ceea ce copiii din satul Adjudu Vechi numesc „școală”. Clădirea școlii a fost construită în 1903 și nu a fost reabilitată niciodată. Anul trecut, elevii au fost mutați într-o clădire alăturată deoarece în școala propriu-zisă au căzut tavanele.

În noua clădire, s-au încropit câteva săli de clasă. În luna iunie, elevii și cadrele didactice au pictat pereții școlii din Adjudu Vechi. A fost un semn de protest deoarece proiectul de reabilitare a unității de învățământ este pe lista de așteptare de mult timp. Despre aprobarea proiectului nu se mai aude nimic. Cei de la Agenția de Dezvoltare Sud-Est spun că nu sunt fonduri din cauza situației economice dificile. Reprezentanții Primăriei Adjud spun că au făcut numeroase presiuni pentru rezolvarea situației, dar fără niciun rezultat pozitiv. „Åžtiu că este o situație dificilă, având în vedere condițiile în care învață acei copii, dar momentan nu se poate face nimic, proiectul fiind pe lista de rezervă. Problema nu se poate rezolva prin bani proprii, fiindcă este vorba de o investiție foarte mare. Deși de fonduri mai au nevoie Åžcoala nr.3 și Colegiul «Gheorghe Balș», prima prioritate este școala din Adjudu Vechi”, a declarat primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea.
Nici corpul de clădire în care se desfășoară acum cursurile nu arată prea bine. Pereții stau să se dărâme, varul este coșcovit și vântul pătrunde cu ușurință în clase, deoarece stoleria este veche. Luna trecută a mai apărut o problemă. Åžcoala și-a pierdut personalitatea juridică, fiind preluată de Åžcoala nr. 2 Adjud. „Pentru că ne-am pierdut personalitatea juridică, părinții sunt nevoiți să meargă la Åžcoala numărul 2 pentru o adeve-rință, asta numai în anumite zile și între anumite ore, ceea ce este anevoios pentru ei”, a precizat Daniela Ionașc, fost director al școlii, în prezent director adjunct.

O singură femeie de serviciu

Åžcoala din Adjudu Vechi a rămas cu o singură femeie de serviciu, după ce cu câteva luni în urmă una dintre ele a ieșit la pensie, postul eliberat de aceasta fiind blocat. Astfel, toate activitățile au rămas în grija unei persoane, care este nevoită să facă curățenie în 12 clase și să care apă de la fântână, deoarece apă curentă nu există. Odată cu venirea frigului, aceasta are sarcina să aprindă focul în toate clasele, acest lucru fiind o corvoadă, pentru că s-a făcut aprovizionarea cu lemne ude, care nu se aprind așa ușor. Mai mult ca sigur, elevii își vor desfășura orele în frig, până se vor usca lemnele.
În ciuda condițiilor vitrege cu care se confruntă, elevii din Adjudu Vechi sunt bucuroși că au unde să învețe carte. Până când, nu se știe!

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?