Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Centrul Şcolar Mihălceni a fost reabilitat


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inaugurat, ieri, obiectivul de investiții „Modernizare, extindere și dotare Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni. Investiția este finanțată din fonduri europene, alocate prin Programul operațional regional 2007 – 2013. La eveniment au fost prezenți Luminița Mihailov, directorul ADR Sud- Est Brăila și deputatul PSD Angel Tîlvăr. Valoarea proiectului este de peste 2,7 milioane de lei.

Lucrările realizate la Mihălceni au constat în reabilitarea și modernizarea spațiilor de învățământ și a interna-tului școlar cu spațiile anexă, respectiv grupuri sanitare și săli de tratament. De asemenea, 9 săli de clasă, 2 cabinete de terapie specifică, 2 ateliere de specialitate au fost reabilitate și urmează să fie dotate cu  mobilier și echipamente IT, didactice și de pregătire profesională, în ve-derea îmbunătățirii calității procesului de formare, recuperare și corectare a 65 de copii cu deficiențe auditive, logopedice și psihice. De asemenea, bucătăria va fi dotată cu echipamente electrocasnice noi.
Proiectul a vizat îmbunătățirea infrastructurii educaționale și a dotării centrului, în vederea asi-gurării unui proces instructiv-educativ adaptat cerințelor specifice co-piilor cu dizabilități psihice. În acest centru învață 102 asistați suprave-gheați și învățați de 31 cadre didactice. Valoarea proiectului este de peste 2,6 milioane de lei, din care contribuția Consiliului Județean Vrancea este de aproape 90 de mii de lei. Lucrarea a fost realizată de societatea Conbeta SRL Golești în asociere cu societatea Grup Instal SRL Focșani.
După ce a vizitat fiecare spațiu din centru, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, s-a declarat mulțumit de calitatea lucrărilor executate de constructor și de modul cum arată această investiție. Åžeful administrației județene a făcut câteva recomandări proiectantului, printre care și amenajarea unei băi la etajul clădirii, adică lângă dormitoarele copiilor. „Îmi place cum arată această lucrare și le mulțumesc tuturor celor care au lucrat la acest obiectiv. Trăim într-o țară în care puterea nu își dă seama în ce groapă va intra România în anii următori. Această investiție de care se vor bucura copiii cu dezabilități este ceea ce este normal să facem pentru ei în toate sectoarele și domeniile de activitate. O comunitate fără investiții este o comunitate moartă, fără viitor. Vocația noastră este aceea de constructor. Avem obligația să construim în permanență pentru infrastructura privind calitatea vieții. Dacă nu vom face aceste lucruri nu vom avea nici bani la buget și nici nu putem să spunem că vom ajunge la nivelul de trai al compatrioților noștri din Uniunea Europeană”, a precizat Marian Oprișan.

„Fondurile europene rămân o soluție pentru dezvoltarea locală”

Åžeful administrației județene a precizat că fondurile europene rămân o soluție pentru dezvoltarea locală. El  a afirmat că o soluție pentru asigurarea cofinanțării proiectelor cu finanțare europeană ar fi ca BNR să aloce trei miliarde de euro din rezerva acestei băncii. „Fondurile europene rămân o soluție dar pentru asta va trebui ca guvernul, în regim de urgență, să îl gâdile un pic pe domnul Mugur Isărescu, care, de fapt, conduce România, în accepțiunea mea, după Traian Băsescu. Dincolo de toate avem o criză economico-socială, nu o criză politică sau de altă natură. Oamenii trăiesc prost din cauza incompetenței guvernului și, după părerea mea, din cauza a ceea ce au făcut băncile în ultimii 20 de ani în România. Trebuie să luăm 3 miliarde de euro, să le punem lângă cele 33 miliarde și să aducem toate cele 36 de miliarde în țară ca să construim. Nu vă imaginați ce înseamnă 36 miliarde de euro. Cu 3 miliarde de euro în acest moment am putea lansa tot programul de autostrăzi din România și am crea locuri de muncă pentru români. Ceea ce se întâmplă este inadmisibil”, a susținut președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

„Este o lucrare foarte reușită”

Prezentă la eveniment, Luminița Mihailov, directorul ADR 2Sud Est Brăila, s-a declarat mulțumită de modul cum au fost realizate lucrările la Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni. „Este o lucrare foarte reușită pentru această etapă de implementare care reprezintă partea cea mai substanțială a investiției. Este doar una dintre șco-lile pe care urmează să le finanțeze POR. Mai sunt încă două școli și așteptăm să venim la etapa finală care va fi la primăvară. Atunci vom completa ceea ce am văzut acum că trebuie completat”, a declarat Luminița Mihailov, directorul ADR Sud-Est.

CJ derulează proiecte de 260 milioane euro

Consiliul Județean are în derulare proiecte finanțate de Uniunea Europeană în valoare de 260 mi-lioane de euro. Doar anul acesta, Consiliul Județean a accesat fonduri europene în valoare totală de aproximativ 775 milioane de lei (7.750 de miliarde de lei vechi-n.r.).
Cele mai importante proiecte de investiții finanțate cu fonduri europene sunt „Sistemul integrat de management al deșeurilor în județul Vrancea”, „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, „Modernizare, extindere și dotare Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni”, „Consolidarea, reabilitarea și dotarea cu echipamente didactice a Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești”, „Reabilitarea, consolidarea și dotarea Åžcolii din Vidra” și proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de „Vranceaqua”.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?