Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Licitaţie pentru modernizarea infrastructurii locale


Proiectul de aproape 3 milioane de euro prin care vor fi asfaltate și reabilitate drumurile comunale din comuna Cîrligele va fi licitat pe data de 21 octombrie. În cadrul acestui proiect va mai fi construită o grădiniță, un centru After school și se va asigura dotarea pentru Căminul cultural din comună. Anunțul de licitație a fost dat pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Astăzi va avea loc vizita în teren a oficialilor de la Uniunea Europeană. Proiectul a fost depus de primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, pe Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”.

Primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, a declarat că proiectul integrat finanțat din fonduri structurale va fi licitat pe data de 21 octombrie. Prin proiectul a cărui valoare este de aproape trei milioane euro vor fi asfaltate și reabilitate drumurile comunale, va fi construită o grădiniță, un centru After school și va fi dotat Căminul cultural din comuna Cîrligele.
„Licitația pentru realizarea proiectării și executarea lucrărilor va avea loc pe data de 21 octombrie. Deja, până în acest moment, au fost verificate caietul de sarcini și documentele de achiziții de către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Constanța (APDRP) și ANRMAP București care au dat aviz favorabil”, ne-a declarat primarul Åžtefan Moscu.
Proiectul integrat are ca termen de execuție o perioadă de 36 de luni dar autoritățile locale speră ca, până în luna iulie 2012, să fie terminate toate lucrările, astfel încât „cetățenii să poată beneficia de această investiție istorică care va transforma comuna Cîrligele într-o comună modernă și europeană”.
„Am reușit să obținem una din cele mai mari finanțări europene pentru comunități locale, respectiv 3  milioane de euro. Cu acești bani vom asfalta 13 kilometri de drum comunal. Este vorba de drumurile Cîrligele Dălhăuți, Cîrligele-Bonțești, Cîrligele-Blidari și Bonțești Deal, loc în care va fi asfaltat și drumul și va fi construit și un pod de beton. De asemenea, tot în cadrul acestui proiect, vom construi și vom dota cu cele necesare o grădiniță în satul Bonțești și vom înființa Centrul de asistență după programul școlar și achiziționarea și dotarea Căminului Cultural «Mihail Sâmbotin» din Cîrligele”, a afirmat primarul Åžtefan Moscu.
Proiectul a fost depus în sesiunea 15 iunie-15 iulie 2009, iar din cele 1776 de proiecte depuse de tot atâtea localități au fost declarate câștigătoare doar 295 de proiecte. „Este singurul proiect declarat câștigător din Vrancea la această sesiune, deși au fost depuse 33 de proiecte de tot atâtea localități. Åži este al doilea proiect declarat câștigător din Vrancea, după cel câștigat de Primăria Gologanu, în anul 2008”, a precizat primarul Åžtefan Moscu.

Asfalt pe 13 kilometri de drumuri comunale

Reabilitare și asfaltare pe 13 kilometri de drum comunal ………..2,1 milioane euro
Construirea și dotarea Grădiniței de la Bonțești…………………….300 mii euro
Dotarea Căminului Cultural „Mihail Sâmbotin”……………………….50 mii euro
Proiectul After School………………………………………………………..30 de mii de euro.

Proiectele europene, soluția pentru dezvoltarea comunelor

Accesarea unor astfel de proiecte finanțate de Uniunea Europeană reprezintă singura modalitate de dezvoltare a localităților din mediul rural, care, în marea lor majoritate, nu beneficiază de fonduri proprii pentru modernizarea infrastructurii locale. Åžtefan Moscu a dat ca exemplu comuna Cîrligele, care înregistrează venituri de doar 450 mii lei anual, iar numai ultimul proiect finanțat din fonduri europene este de 25 de ori mai mare decât bugetul localității.
„Singura soluție de dezvoltare a comunităților din mediul rural, care, în marea lor majoritate, nu beneficiază de fonduri pentru modernizarea infrastructurilor locale, este să acceseze fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeană. Proiectul pe care noi l-am câștigat reprezintă o mare realizare deoarece  comuna Cîrligele are venituri proprii de doar 450 de mii de lei”, a susținut primarul din Cîrligele, Åžtefan Moscu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?