Ingrediente:
Struguri
zahăr
sare de lămâie
Mod de preparare:
Strugurii se spăla, se lasă la scurs și apoi se culeg boabă cu boabă care vor fi zdrobite cu robotul de bucătărie. La 1 kg struguri zdrobiți aveți nevoie de 600 g zahăr și un vârf de cuțit de sare de lămâie. Pastă de struguri și zahărul se pun la fiert pe foc mic, învârtindu-se cu o lingură de lemn ca să nu se prindă de fundul cratiței. Spuma rezultată se strânge cu o spumieră și se înlătura. Se lasă să fiarbă pînă când gemul se îngroașă. Se pot adaugă câteva feliuțe subțiri de lămâie. Sărea de lămâie se adaugă la sfârșit, după care se mai lasă 5 minute să dea în clocot.
Gemul se pune așa fierbinte în borcane, iar capacul se strânge bine. Borcanele se lasă 5 minute cu fundul în sus după care se pun în pat cald , acoperite cu pături , pînă a două zi când se pot pune în cămară pentru iarnă. Poftă mare!