Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Prima autostradă verde, construită în Finlanda


Finlanda intenționează să construiască prima ‘autostradă verde’ din lume, presărată cu stații care să asigure alimentarea cu electricitate și biocarburanți, produși din resurse locale, inclusiv deșeuri, a anunțat directorul proiectului, Aki Marjasvaara, citat de site-ul lesquotidiennes.com.
Scopul este crearea unui model de autostradă ecologică. Este vorba despre folosirea deșeurilor produse în zonele traversate de autostradă la producerea etanolului și, la modul mai general, de utilizarea resurselor din regiunile respective la producerea pe loc a energiei necesare mașinilor care vor merge pe autostrada verde.
Printre alte propuneri se numără instalarea unor pompe geotermice, informarea publicului asupra nivelului emisiilor mașinilor și a impactului asupra mediului, precum și îmbunătățirea nivelului de iluminare (reglat în funcție de condițiile climatice). Raportul despre posibilitatea sau nu a construirii autostrăzii verzi, ca și evaluarea costului final, urmează să fie gata în martie 2011. Înainte însă, trebuie stabilit dacă un asemenea proiect este destul de important ca să primească susținere de la Uniunea Europeană.
Dacă totul se va petrece bine, construcția propriu-zisă ar urma să înceapă în toamna lui 2011, finalizarea fiind prevăzută în 2016. Costul final s-ar cifra la 700 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?