Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Panciu, primul oraş lăsat în beznă


Orașul Panciu a rămas, din nou, în beznă, după ce, la începutul acestei săptămâni, Agenția de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) a decis deconectarea de la sistem a iluminatului stradal. Motivul invocat: datoriile istorice acumulate de Primărie în contul electricității. Primarul Ion Petre susține că este la zi cu plata facturii și acuză AFEE de rea-credință în relația cu instituția pe care o reprezintă. Directorul AFEE Focșani, Ionel Preda, a declarat că decizia deconectării a fost luată după ce primăria nu a achitat ratele din graficul de eșalonare a datoriilor stabilit în primăvara acestui an și nici facturile curente.

Locuitorii orașului Panciu au rămas în beznă după ce primăria nu a reușit să își plătească la timp datoriile istorice acumulate la iluminatul stradal.
Cu un buget redus drastic din cauza crizei economice, primăria din Panciu nu dispune de banii necesari pentru a asigura toate serviciile de care au nevoie cetățenii însă acest lucru nu contează pentru guvernanții PDL. Deși conducerea Primăriei Panciu a atras atenția în repetate rânduri asupra condițiilor financiare dificile și a cerut sprijinul autorităților centrale, Guvernul PDL se încăpățânează să trateze admi-nistrația locală ca un simplu consumator și să dispună deconectarea de la rețeaua de energie electrică fără a ține cont de implicațiile sociale.
Primarul orașului Panciu, Ion Petre, a declarat că AFEE a decis deconectarea de la sistem a iluminatului stradal deși Primăria e la zi cu plățile. „Săptămâna trecută am plătit către AFEE nu mai puțin de 35 mii de lei, adică toți banii de care dispuneam la acea dată. Drept răsplată, ei au continuat deconectarea surselor de iluminat, iar de luni seară au lăsat tot orașul în beznă”, ne-a declarat Ion Petre.
Acesta susține că furnizorul de energie electrică a beneficiat întotdeauna de prioritate la achitarea debitelor, deși Primăria se confruntă, în permanență, cu lipsa lichi-dităților financiare. „Din punctul nostru de vedere, suntem la zi cu plata facturii curente, în condițiile în care deja am redus consumul de energie prin deconectarea de la sistem a 50% din sursele de iluminat public”, a explicat Ion Petre. El a recunoscut, însă, că toate pro-blemele sunt generate de datoriile din anii anteriori care nu pot fi achitate concomitent cu factura lunară. „Nu avem de unde să dăm și acești bani. Primăria nu este societate comercială, să producă. Dar faptul că plătim, lunar, zeci de milioane în contul electricității nu ne poate încadra în categoria rău-plat-nicilor”, a mai spus edilul.
Ion Petre a anunțat că nici în prezent Primăria Panciu nu își va asuma responsabilitatea pentru consecințele pe care le-ar putea genera absența iluminatului public în oraș. „La adăpostul întunericului este foarte posibil să apară și acte de huliganism și vandalism care nu vor mai putea fi controlate. De ele să răspundă conducerea AFEE”, a concluzionat Ion Petre.

Electrica spune că Primăria nu și-a plătit datoriile

Conducerea AFEE consideră că vina pentru situația de la Panciu aparține primăriei care nu și-a achitat la timp facturile pentru serviciile de care a beneficiat. Directorul AFEE, Ionel Preda, a afirmat că a fost semnat un grafic de eșalonare a plăților pentru datoriile istorice la electricitate însă nu au fost respectate ratele lunare. „Graficul a fost încheiat pe doi ani iar ratele din primul an aveau o valoare lunară de 23.600 lei. Lunar, primăria trebuia să plătească atât ratele cât și factura curentă”, a afirmat directorul Ionel Preda. Decizia deconectării a fost luată după ce administrația locală din Panciu nu a avut bani pentru rata aferentă lunilor mai, iunie, iulie. „În luna mai nu a plătit nimic din suma stabilită prin graficul de eșalonare iar în luna iunie a plătit doar 23 de lei”, a precizat directorul Ionel Preda. Cele mai mari plăți au fost făcute în luna august, 2.473 lei și respectiv 22.902 lei din factura curentă. „Electrica a dat o mână de ajutor dar, în condițiile în care sumele nu au fost achitate, înțelegerea privind graficul de eșalonare a datoriilor a picat”, a precizat directorul AFEE. De menționat că datoriile istorice ale primăriei din Panciu se ridică la aproape 12 miliarde lei vechi, respectiv peste 1,16 milioane lei.

Primăria a acuzat umflarea facturii la electricitate

Războiul Primăriei Panciu cu AFEE a debutat în luna ianuarie a acestui an, când furnizorul de electricitate a fost acuzat de umflarea, cu o cantitate aproape triplă față de consumul pe care orașul îl are, în medie, pe o lună de zile, a facturii din decembrie 2009. „Este un fals care ni se pare de o gravitate ieșită din comun”, declara, la vremea respectivă, Ion Petre.
Tot atunci, edilul a arătat că instituția pe care o conduce a încercat, prin toate mijloacele, să-și demonstreze bunele intenții în gestionarea situației. „În 2007, am investit în Proiectul de modernizare a ilumina-tului public soluții ultra moderne pentru ca sistemul să devină mai eficient. Din bugetul local am moder-nizat șapte kilometri de rețea de transport, distribuție și furnizare. Am înlocuit 1.600 corpuri de iluminat pentru a scădea consumul, am modernizat toate punctele de aprindere și măsură din sistemul de iluminat public”, s-a justificat primarul Petre. Cu aceeași ocazie, el a arătat că, „în 2009, Primăria Panciu a plătit în fiecare lună sute de mi-lioane de lei în contul iluminatului public stradal, însă acest lucru pare să nu-i intereseze pe cei care au heblul în mână”. Tot la începutul lui 2010, Ion Petre a mai acuzat AFEE de mușamalizare a zeci de mii de kilowați sustrași din rețeaua națională și care, ulterior, fără niciun fel de control, au fost facturați ca iluminat public către autoritățile locale, de intervenția în sistem și în punctele de consum în absența delegatului Primăriei.
Cu același prilej, edilul a cerut semnarea unui act adițional, prin care datoria istorică a Primăriei să fie revizuită și plătită conform unui grafic suportabil de plată a facturilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?