Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Patologia bolilor neurodegenerative în creştere


În ultimul timp asistăm la o creștere a bolilor de memorie și a patologiei neurodegenerative, a declarat dr. Luiza Spiru, președintele Fundației Ana Aslan International. „Dacă este să vorbim despre ce înseamnă astăzi fenomenul endemic, cum îi spun eu, în răspândirea bolilor de memorie și patologia bolilor neurodegenerative pentru că, de fapt, ăsta este substratul fiziologic al acestor afecțiuni inclusiv al patologiei Alzheimer, frecvența este imensă.Vorbim la ora actuală despre câteva zeci de milioane de pacienți cu boli de memorie în toată lumea. În Europa, țările scandinave, țările nordice sunt țările care au foarte bine pus la punct modul de diagnostic, de evaluare începând din formele incipiente. În centrul și sud-estul Europei, frecvența lor este extrem de importantă în țări ca Spania, Italia. În ceea ce privește România, singurul studiu privind această patologie este cel publicat de noi în anii 2003-2004, în urma căruia am apreciat că sunt aproximativ 250.000 de pacienți cu demențe de orice fel și tratați cam același număr” a evidențiat medicul.
Aceasta a adăugat că, dacă în urmă cu zece ani se vorbea despre dominația demenței de tip Alzheimer, astăzi demența mixtă și cea vasculară, precum și cea fronto-temporară vin vertiginos din urmă pentru că au fost foarte mult subdiagnosticate. Încep să capete proporții aproape egale ca incidență. „România, ca incidență a patologiilor de tip Alzheimer și demențe mixte și vasculară, se află aproape la paritate din cauza faptului că România este o țară cu un număr mare de boli cerebrovasculare și cardiovasculare, și aceasta se repercutează asupra cauzelor bolilor de memorie”, a accentuat dr. Luiza Spiru. Ea a adăugat că aceste boli afectează mai mult femeile și mai puțin bărbații, iar vârstele la care se manifestă au scăzut spre 40 de ani.
Medicul atrage atenția asupra necesității de a avea grijă mai mare de creierul nostru. „Din păcate, creierul nostru, în condițiile vieții moderne, este organul cel mai abuzat, pe care am uitat să-l respectăm cum se cuvine, am uitat să-i acordăm atenția reală de care are nevoie. Absolut tot ce înseamnă echilibru emoțional este coordonat de creier,” a explicat dr. Spiru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?