Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Bolnavii cronic, lăsaţi să moară


Fondurile necesare pentru derularea programelor naționale de sănătate au ajuns la fundul sacului. Pacienții care suferă de diabet sau cancer riscă să nu mai poată continua tratamentele, dacă situația nu va fi reglementată printr-o suplimentare bugetară. În Vrancea, aproape 13 mii de persoane suferă de diabet sau afecțiuni oncologice.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea va rămâne, în curând, fără bani pentru finanțarea programelor naționale de sănătate. În aceste condiții, persoanele bolnave de diabet sau cele care suferă de afecțiuni oncologice nu-și vor mai putea continua tratamentele. Să le achite cu bani din propriile buzunare este imposibil, deoarece medicamentele sunt foarte scumpe.
Reprezentanții CAS Vrancea spun că așteaptă eventuale suplimentări ale fondurilor, dar că acest lucru nu depinde de ei. „Activitățile profilactice și tratamentul specific acestor boli sunt finanțate din bugetul statului și din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în limite stabilite anual prin Legea Bugetului de Stat. Sperăm să se efectueze o rectificare bugetară și să primim banii, fie și în tranșe”, a declarat Iustina Micu, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.
Programele naționale derulate de Ministerul Sănătății, prin Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, includ programul de boli transmisibile, boli cardiovasculare, oncologie, diabet zaharat, precum și programele de  transplant de organe, diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță și tratament pentru boli rare, dar și pe cel de compensare cu 90% a prețului de referință al medicamentelor.
În Vrancea sunt aproximativ 12.000 persoane care suferă de diabet. Acestea urmează fie un tratament insulinic, fie unul oral. În curând, atât fondurile de care dispune CAS Vrancea pentru tratamentul cu insulină, cât și cele pentru medicație orală se vor termina. Reprezentanții CAS Vrancea așteaptă o suplimentare bugetară de aproximativ 1.300.000 de lei, pentru a putea face față cererilor. În prezent, fondurile pentru insulină mai ajung doar pentru o lună de zile, în timp ce medicația orală mai poate fi suportată timp de două luni, asta în condițiile în care consumul estimat pentru 2010 este de aproximativ 2.600.000 de lei.
Tot pentru două luni mai ajung banii și pentru tratamentul  mucoviscidiozei la adulți. La un consum estimat de circa 62.000 de lei, este necesară o suplimentare bugetară de aproape 24.000 de lei. La copii, situația este mai bună, banii fiind suficienți pentru șase luni.
Nici pacienții care suferă de cancer nu pot respira ușurați. Cei 778 de pacienți cu afecțiuni oncologice, aflați în tratament în primul semestru al acestui an, mai au fonduri pentru tratament în ambulatoriu doar pentru trei luni, iar cei tratați în spital pentru cinci luni. Consumul total estimat pentru acest an se ridică la aproximativ 6.700.000 de lei, fiind necesară o suplimentare a prevederilor bugetare de circa 2.300.000 de lei.
Pentru programul HIV/SIDA, fondurile mai ajung pentru patru luni, fiind necesară o suplimentare de aproape 2.000.000 de lei, în timp ce pentru programul național de tuberculoză, fondurile existente mai pot asigura tratamentul bolnavilor pentru cinci luni.

Medicamente pe datorie

Fondurile destinate farmaciilor, pentru decontarea medicamentelor gratuite și compensate, s-au terminat de mult. În aceste condiții, datoriile Casei pentru Asigurări de Sănătate Vrancea către farmacii cresc pe zi ce trece. În prezent, restanțele sunt de aproximativ 7.000.000 de lei și mai mult ca sigur vor crește în continuare.
Până când nu își vor primi banii, multe dintre farmacii nu vor mai elibera astfel de medicamente. Alte farmacii, pentru a nu-și pierde clienții, au hotărât să elibereze în continuare medicamente gratuite și compensate, sperând să-și recupereze banii într-un viitor nu foarte îndepărtat. „Rețetele compensate și gratuite au fost înregistrate la Casă până la 17 iulie, până atunci a ajuns bugetul. Faptul că CAS nu reușește să-și respecte contractul, i-a determinat pe mulți colegi să nu mai elibereze rețete gratuite și compensate. Unii aleg să elibereze în conti-nuare, pe datorie”, susține Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor Vrancea. Aceasta mai afirmă că cei mai afectați de lipsa fondurilor sunt bolnavii cronici, care riscă să nu-și mai poată continua tratamentele, mai ales că, după schimbarea sistemului de compensare, prețul multor medicamente a crescut. „Cel mai grav lucru este că s-au terminat fondurile pentru boli cronice și mulți nu vor mai putea să își achi-ziționeze medicamentele. Dacă sănătatea trage obloanele, ar trebui să tragă obloanele și România”, este de părere Fevronia Stoica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?