Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Sistemul cardului de sănătate a fost iarăși nefuncțional


Sistemul cardului de sănătate a dat bătăi de cap medicilor și luni seară. Timp de o oră și jumătate, între 16.30 și 18.00, serviciile medicale acordate pacienților nu au putut fi validate de medicii de familie, asta după ce sistemul nu a mai fost funcțional din cauza unor variații de tensiune electrică. Problema a fost la nivel național.
Mihai Copaci, șeful Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, spune că nefuncționarea sistemului nu a afectat furnizarea de servicii medicale. Cu toate acestea, câțiva medici de familie au fost nemulțumiți. „Sistemul electronic al  cardului de sănătate a fost picat aproximativ o oră și jumătate. Câțiva medici de familie au fost nemulțumiți și m-au sunat, dar le-am explicat încă o dată că pacienții trebuie să beneficieze de servicii medicale. Atâta timp cât cardul a fost introdus în cititor, râmân memorate amprenta de timp și numărul de card, apoi, furnizorul are obligația de a reintroduce serviciile în cel mult 72 de ore, pentru a fi validate„, a spus Copaci.
De altfel, sistemul electronic al cardului de sănătate a picat timp de mai multe ore și vinerea trecută, fiind provocat un adevărat haos în sistemul medical vrâncean. Prin urmare, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au emis o serie de norme de utilizare a cardului de sănătate, în situația în care sistemul nu este funcțional. Astfel, furnizorii de servicii medicale trebuie să procedeze după cum urmează: după introducerea cardului în cititor, se tastează pin-ul de către asigurat, iar sistemul este pregătit să păstreze amprenta de timp și numărul de card folosit; se înregistrează serviciul CEAS în aplicația de furnizori; de la momentul (care va fi anunțat de CNAS) repunerii în funcțiune a sistemului CEAS, serviciile efectuate și operate în aplicație de furnizori vor trebui încărcate în PIAS în limita celor 72 de ore; toate serviciile prestate și operate în sistem până la remedierea defecțiunii se vor valida în PIAS doar pe baza amprentei de timp și număr de card.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?