Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Canicula „muşcă“ din Vrancea


Județul nostru se află sub atenționare meteorologică de cod galben pentru caniculă. Indicele de confort termic este și el destul de ridicat și va da mari dureri de cap vrâncenilor care se vor încumeta să iasă afară din case. Potrivit meteorologilor, vremea va fi foarte călduroasă, în special la orele amiezii. Indicele de confort termic se va situa în jurul valorii de 70-80 de unități, astfel încât căldura va fi resimțită din plin de cei prinși afară în mijlocul zilei. Temperaturile maxime vor putea atinge 35, chiar 36 de grade în cea mai mare parte a Moldovei, lucru ce va crea un puternic disconfort termic. De altfel, 21 de județe din țară sunt în aceeași situație până pe 4 august.
Medicii spun că ce mai afectați ar putea fi copiii, vîrstnicii și bolnavii.  „Copiii sunt cei mai predispuși la efectele caniculei, pentru că mecanismul lor de termoreglare este încă la început. Vârstnicii trebuie să fie și ei atenți pentru că, în acest caz, intervine o latență a organismului, care va interveni mai greu pentru a contracara efectele căldurii puternice. Åži persoanele care suferă de afecțiuni cardio-vasculare, cerebro-vasculare, boli glandulare si respiratorii pot avea de suferit în urma caniculei”, susține George Marinescu, medic specialist medicină de familie.
Pentru a nu suferi de pe urma caniculei din aceste zile, este de dorit evitarea ieșirilor în perioadele din zi în care temperaturile sunt cele mai ridicate. Cei care sunt totuși nevoiți să iasă, trebuie să se protejeze prin acoperirea capului și prin purtarea de haine deschise la culoare. Totodată, trebuie evitate alcoolul și tutunul, pentru că acestea provoacă vasodilatație. O hidratare serioasă, de minim 2 litri de apă pe zi, este absolut necesară, dar trebuie evitată apa foarte rece, deoarece aceasta poate duce la stop cardiac din cauza șocului termic. Este bine de știut că răcorirea în apă foarte rece după o perioadă petrecută sub soarele fierbinte poate cauza șoc termic și crește considerabil riscul de a face infarct sau accidente cerebrale.
În această perioadă trebuie evitat și consumul de băuturi cofeinizate și medicamente calmante, precum și efortul fizic excesiv în mediu cu temperatură ridicată. Cei care observă unele schimbări în starea lor de sănătate trebuie să meargă neapărat la medic sau la punctele de prim ajutor, pentru a nu risca probleme serioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?