Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Finanţele falimentează administraţia locală


Reprezentanți ai Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea au confirmat, neoficial, că primăriile vrâncene și Consiliul Județean rămân fără 75 mi-liarde lei vechi doar din pixul ministrului Finanțelor. La DGFP a venit adresa prin care acești bani sunt mutați din trimestrul trei în trimestrul patru al acestui an. Cea mai mare sumă, 65 miliarde lei vechi, este luată de la Consiliul Județean. Surse din DGFP au arătat că este doar o șmecherie deoarece administrațiile locale nu vor mai primi deloc aceste fonduri mutate în ultimul trimestru al anului. „Nu este o noutate transferul de fonduri dintr-un trimestru în altul. Este o adresă venită către Trezorerie privind sumele transferate. Cei din Consiliul Județean au dreptul să fie supărați pentru că, de obicei, se invocă diverse motive, iar sumele nu se mai acordă în ultimul trimestru”, au arătat surse autorizate din cadrul DGFP.
Decizia aberantă a guvernanților pedeliști va lăsa fără bani instituțiile pentru protecția copilului. Administrația județeană va rămâne și fără fonduri pentru cheltuielile materiale ale instituțiilor din subordine. Se va ajunge în situația ca instituțiile statului aflate cel mai aproape de cetățeni să nu mai aibă fonduri pentru a funcționa în timp ce guvernanții de la București își vor vedea în continuare de lefurile grase și salariile ne-simțite din ministere și agenții.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a avertizat asupra efectelor pe care le va avea reducerea fondurilor către administra-țiile locale. „Este o șmecherie ordinară a Guvernului care își permite să facă așa ceva. Nu e vorba de cei 25% redu-ceri de salarii sau de cei 20% reduceri de cheltuieli mate-riale. Este vorba de sume defalcate din TVA”, a acuzat Marian Oprișan. Åžeful admi-nistrației județene a arătat că „nu vor mai fi bani nici pentru protecția copilului, nici pentru cheltuielile materiale ale instituțiilor din subordine”. Cel mai probabil, doar județele gestionate de PDL vor scăpa de aceste reduceri de fonduri.
O asemenea decizie va transforma autoritățile locale în „Cenușăreasa statului român”. Astfel, administrația centrală își va păstra privilegiile salariale și nu va efectua reduceri de personal în timp ce costurile incompetenței pedeliste sunt transfe-rate către administrația locală unde se fac disponibilizări și reduceri de bugete. Situția este diferită în țările cu democrație consolidată, unde raportul între perso-nalul din administrația centrală și cel din administrația locală este de o treime pentru administrația centrală-Guvern la două treimi pentru administrația locală. Situația este invers în România unde cei mai mulți funcționari și cele mai mari salarii sunt în administrația centrală, în ministere și agenții. Astfel, în loc de o adminstrație locală modernă, actualii guvernanți nu fac decât să distrugă sistematic administrația locală. „De fapt, este o nouă șmecherie de a-și păstra pri-vilegiile guvernamentale în capitala țării”, a precizat Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?