Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

A început „Săptămâna prevenirii criminalității”


De astăzi și până pe 3 octombrie se va derula, la nivel național și local, cea de-a noua ediție a evenimentului „Săptămâna prevenirii criminalității”. Activitățile desfășurate în anii trecuți au reușit să atragă atenția unui număr mare de cetățeni, care s-au implicat activ în manifestări și au recepționat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituția Poliției Române. Recomandările preventive și demersurile polițiștilor de respectare a prevederilor legale au fost cu atât mai apreciate cu cât au fost prezentate într-o manieră interactivă și inovativă. Anul acesta se urmărește sensibilizarea populației cu privire la importanța prevenirii criminalității și la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale și antiinfracționale.
    Ziua de astăzi este dedicată prevenirii delincvenței juvenile. Astfel, în cadrul Bibliotecii Judetene „Duiliu Zamfirescu” din Focșani va fi realizată o expoziție de carte cu tematică și un punct de informare „Împreună pentru prevenirea delincventei juvenile”. Tot astăzi, de la ora 11.00, la școala din Bordești vor fi desfășurate activități de prevenire în cadrul proiectului, intitulate „Adolescență în siguranță”. La activitate vor fi prezenți partenerii proiectului, respectiv reprezentanții Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA), DGASPC Vrancea, ai Asociației Sf. Nicolae cel Milostiv Iași, Åžcolii Nereju, Åžcolii Fitionești, Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității (CAPC), Serviciului de Ordine Publică (SOP) și Serviciul Criminalistică din cadrul IPJ, dar și părinți și elevi. Proiectul a fost lansat în cadrul săptămânii prevenirii criminalității în anul 2013. Elevii prezenți la activitate se vor  bucura de prezența unui câine de urmărire, activitatea fiind intitulată „Câinele polițist prietenul copiilor”, iar polițiștii de proximitate de la subunități vor realiza dezbateri preventive cu elevii școlilor aflate pe raza de competență.
    Ziua de marți este dedicată prevenirii victimizării minorilor. Astfel, la toate subunitățile din mediul rural și urban, polițiștii de proximitate vor realiza dezbateri preventive cu elevii unităților de învațământ, iar la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” va fi un punct de informare. Pentru prevenirea delincvenței juvenile, la ora 10.30 va fi realizat un marș în orașul Panciu, sub sloganul „Adolescenți în siguranță”. La aceasta activitate vor participa reprezentanți ai DJTS, Inspectoratului Școlar, CPECA, DGASPC Vrancea, Serviciului de Probațiune Vrancea, Consiliului Județean al Elevilor, ai Asociației Sf. Nicolae cel Milostiv Iași, Penitenciarului Focșani, elevi de la liceele „Alexandru Ioan Cuza” și „Ioan Slavici” și școlile gimnaziale din orașul Panciu. Din cadrul IPJ Vrancea vor fi prezenți la activitate  polițiștii de la Serviciul Rutier, Serviciul pentru Acțiuni Speciale și cei de la Serviciul Criminalistic, ocazie cu care va fi prezentată și tehnica din dotarea poliției.
    Ziua de miercuri este dedicată prevenirii infracțiunilor de furt. În acest sens, în municipiile Focșani și Adjud și în orașele Panciu, Odobești și Mărășești vor fi realizate activități de prevenire a furturilor din locuințe și din autoturisme și dezbateri preventive cu grupurile țintă. Totodată, în mediul rural vor fi organizate campanii de informare a cetățenilor pentru a preveni furturile din locuințe. În municipiul Focșani, polițiștii din cadrul CAPC și SOP vor realiza, la ora 10.30, activități de informare în Piața Moldovei, iar la ora 11.00 în târgul de mașini.
    Tema abordată joi va fi cea de prevenire a infracțiunilor comise cu mare violență. Astfel, la ora 13.00, va fi realizată o dezbatere cu elevii de la Åžcoala Postliceală Sanitară Vasile Alexandri din municipiul Focsani, iar în comuna Tătăranu, la ora 10.00, va avea loc o dezbatere pentru a preveni faptele de violență. Cei prezenți la activitate vor primi pliante cu recomandări și articole de îmbrăcămine înscripționate cu sloganul „Nu violenței în familie”. Totodată, la toate subunitățile din mediul rural și urban, polițiștii de proximitate vor realiza dezbateri preventive cu grupurile țintă.
    Ziua de vineri este dedicată siguranței rutiere. În acest sens, la nivelul tuturor subunităților de poliție vor fi desfășurate activități educativ-preventive în unitățile de învățământ de pe raza de competență. Totodată, se va realiza un info chioșc, cu materiale informative, în cadrul Bibliotecii Județene Secția pentru Copii  și Tineret din municipiul Focșani. De asemenea, vor fi derulate activități practice pentru cunoașterea și aplicarea regulilor de circulatie, în cadrul proiectului „Noi știm să circulăm corect” la Åžcoala numărul 2 din Focsani, cu începere de la ora 10.00. În cadrul școlii, va fi realizată și o expoziție de desene cu tematică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?