Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

A început postul Sfintei Mării


Credincioșii ortodocși au intrat, de ieri, în postul Sfintei Mării numit și postul „Sântmăriei”. Durata acestui post nu este mare, încheindu-se pe 15 august a.c., când se va sărbători Adormirea Maicii Domnului. Timp de două săptămâni, credincioșii ar trebui să se hrănească cu alimente vegetale, uitând de produsele din carne, lapte sau ouă. 
Untdelemnul sau vinul se vor consuma numai sâmbăta și duminica, iar la sărbătoarea „Schimbării la față”, din data de 6 august este dezlegare la pește. Dacă ziua de 15 august, când se încheie postul, cade în zi de post, respectiv miercurea sau vinerea, se va mânca de dulce abia a doua zi. În această perioadă nu se fac nunți. În fiecare an, acest post începe pe 31 august și se ține în cinstea Născătoarei de Dumnezeu care înainte de adormire s-a rugat și a postit. Acest post își are începuturile în secolul al V-lea când cultul maicii Domnului s-a dezvoltat și când sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a început să primească o mai mare importanță. La început nu se ținea  la începutul lui august și nici durata nu era aceași. Unii posteau o singură zi, în data de 6 august, iar alții mai multe zile. În timp ce unii posteau în luna august, alții se abțineau de la bunătățile lumești în septembrie. Ba chiar unii socoteau Adormirea Maicii Domnului o zi de bucurie și nu posteau deloc.
Data și durata pos¬ tului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul al XII-lea, la si-nodul local din Constantinopol, tinut la 1166 și unde s-a decis ca  postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la sărbătoarea Adormirii, respectiv 15 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?