Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Perfecţionare continuă a consilierilor de probaţiune


Doi dintre consilierii Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea au beneficiat, în perioada 5-9 iulie 2010, de formare profesională specializată în lucrul cu infractorii, organizată de către Direcția de Probațiune din cadrul Ministerului Justiției, în conformitate cu Obiectivul strategic nr. I „Îmbunătățirea serviciilor furnizate și dezvoltarea de parteneriate” din Planul de acțiune al Direcției de Probațiune pe perioada 2010 – 2011. „Instruirea a vizat abilitarea consilierilor de a lucra cu Programul de consiliere «Unul la unul», program destinat infractorilor de gen masculin sau feminin, începând cu vârsta de 16 ani, care dețin abilități scăzute de a se descurca în plan social: nu reușesc   să-și rezolve pro-blemele personale, au tendința de a intra în conflict cu cei din jur, inclusiv cu autoritățile, nu au o gândire orientată spre consecințe, planurile lor de viitor nu există sau sunt îndreptate strict spre necesitățile de bază, întâmpină dificultăți în a comunica eficient cu cei din jur” , se arată într-un comunicat al Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea. În cadrul serviciului sunt, în prezent, patru consilieri de probațiune formați de către Direcția de Probațiune din Ministerul Justiției pentru a aplica programul „Unul la unul”. De la începutul anului, unsprezece persoane au beneficiat de acest tip de consiliere, care vine în sprijinul persoanelor condamnate, aflate în evidența serviciului.
Consilierii vin în sprijinul acestora cu sfaturi pentru a-i învăța „să-și rezolve problemele, să stabilească obiective și să găsească soluții, să fie empatici și flexibili, să-și dezvolte gândirea orientată spre consecințe”.
Cu sprijinul consilierilor, beneficiarii devin capabili să renunțe la comportamentul infracțional. „Programul de consiliere «Unul la unul» cuprinde un număr de douăsprezece sesiuni săptămânale, excepție fiind ultima sesiune a programului, care se derulează după patru săptămâni de la desfășurarea sesiunii 11, timp alocat beneficiarului pentru a identifica situațiile riscante pentru comportamentul infracțional, de a aplica strategii de evitare a acestuia și a-și analiza sentimentele față de modul în care au făcut față situației”, se mai arată în comunicatul Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?