Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Eurodeputatele PSD sesizează Comisia Europeană


Eurodeputatele PSD au trimis, ieri, o întrebare scrisă Comisiei Europene prin care atrag atenția asupra desființării abuzive, de către Guvernul Emil Boc, a cadrului instituțional vizând egalitatea de gen, drepturile copilului, și persoanele cu dizabilități din România. Potrivit unui comunicat de presă, Rovana Plumb, Viorica Dăncilă, Corina Crețu, Daciana Sârbu și Adriana Å¢icău interpelează executivul comunitar cu privire la „semnalul extrem de negativ legat de nivelul de angajament al României în domeniul social” și la măsurile care vor fi luate de CE față de decizia Guvernului de desființare a singurei autorități centrale din domeniu în România, care, în plus, gestionează proiecte strategice finanțate din Fondul Social European.
„Pe fondul măsurilor de austeritate, Guvernul a decis săptămâna aceasta prin act normativ desființarea singurei instituții care asigură integrarea activă a perspectivei de gen în toate politicile și programele naționale și anume Agenția Națională pentru Egalitatea de Åžanse între femei și bărbați (ANES), alături de Autoritatea pentru Protecția Familiei și Drepturilor Copilului și Autoritatea Națională pentru Persoane cu Handicap, toate aflate în subordinea Ministerului Muncii”, se arată în declarația scrisă.
Inițiatoarele demersului atrag atenția că decizia este contradictorie, întrucât prin mai multe hotărâri de guvern România a desemnat aceste instituții ca organisme responsabile cu implementarea și monitorizarea aplicării prevederilor legislației europene în domeniu.
„Mai mult, la momentul aderării României la UE, înființarea Departamentului pentru Protecția Copilului (actuala Autoritate) a fost condiție obligatorie pentru deschiderea capitolului de negociere. În perioada 2002-2004, guvernul român a beneficiat de asistența tehnică a specialiștilor Comisiei Europene pentru definitivarea cadrului legislativ și instituțional (Autoritatea Națională pentru Protecția Copiilor) în domeniul protecției copilului”, explică ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?